Lukunäyte

Kissojen ja kirjallisuuden ystäville

Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin.
Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.
Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Se on ollut myyntimenestys Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja maailmanvalloitus jatkuu.

Kissavieras on verkkainen, tunnelmoiva ja hidasta lukutapaa suosiva kirja (vaikka luinkin sen melkein yhdeltä istumalta). Se koostuu pienistä hetkistä ja havainnoista, ympäröivän luonnon ihastelusta ja ihmettelystä, nietosangervoista, luumupuista ja kesystä sudenkorennosta. Sekä yhdestä pienestä, valkoisesta kissasta.
Blogi: Kirjanurkkaus

Kirjassa ei ole monia tapahtumia, mutta sitä syvällisempää on hetkien, kohteiden ja asioiden kuvaus. Lukijalle avautuva japanilainen puutarha on lumoava.

Mikä tässä sitten viehättää? Riittääkö lukijalle kaunis kansi ja tarinassa vieraileva kissa? Sekö on somaa? No ei, vaan tarina kertoo rakkaudesta, yhteydestä, elämän hauraudesta ja hetkessä elämisestä.
Blogi: Ullan Luetut kirjat

Olen ihaillut japanilaista kulttuuria jo pitkään ja lukiessani kirjaa tuntui että astuisin itsekin tuohon hienovaraiseen ja kohteliaaseen idän maailmaan. Aivan upea teos.
Blogi: Katin kirjanurkka

Runollinen kertomus siitä, miten pieni kissa astuu kolmekymppisen tokiolaispariskunnan elämään. Romaani kolmella sanalla: haikea, minimalistinen, tunnelmoiva.
Riitta Lehtimäki, Kotiliesi
 

Pikkukirja paljastaa salaisuutensa keskittyneelle lukijalle. Tästä menestysromaanista ei löydy suuria tunteita eikä dramaattisia juonenkäänteitä, vaan hiljaista, runollista viisautta.
Me naiset

Satu Kontinen
Takashi Hiraide