Juhlavuoden sankarin rikas ja vivahteikas elämä omin, intiimein sanoin

Me jäätiin kirjaan, virkkoi Myy. / Niin käy kun liiaks kehittyy, totesi Pikku Myy Tove Janssonin kirjassa Kuinkas sitten kävikään. 

Miten hyvin Pikku Myy osasikaan ennustaa! Tove Jansson on jäänyt kirjoihin ja muistoihin lähtemättömästi. Tove Janssonin kirjeitä -teos on suuren taitelijan 100-vuotisjuhlinnan huipentuma, joka jokaisen Tove Jansson -fanin pitää lukea. 

"Minut tämä kasvutarina lumosi täydellisesti. Mikä upea ihminen kaikessa ristiriitaisuudessaan! Westinille ja Svenssonille toivomus: toimittakaa lisää Jansson-historiaa!"
Kirsti Vuorela, Länsi-Savo

"Jos joku luulee, että taiteilija Tove Janssonista (19142001) olisi tässä vaiheessa satavuotisjuhlintaa, uuden elämäkerran ja Ateneumin takautuvan näyttelyn myötä, kerrottu jo kaikki, hän erehtyy. Laaja antologia, johon on koottu hänen kirjeitään eri ihmisille eri elämänvaiheissa, avaa taas yhden oven Janssonin maailmaan. Sen takaa paljastuu ennen kaikkea rakastava nainen, viisas ystävä ja perheenjäsen. Ihmettelen, miten taitavasti Janssonin ruotsalainen elämäkerturi Boel Westin ja pitkäaikainen kustannustoimittaja Helen Svensson ovat materiaalia valinneet ja teosta työstäneet."
Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

Kirjeitä Tove Janssonilta on valikoima kirjeitä Toven läheisimmille ihmisille, joiden kanssa taiteilija kävi pitkää ja jatkuvaa kirjeenvaihtoa. Ne ulottuvat 1930-luvulta 1980-luvulle. Kirjeet on osoitettu perheelle, ystäville ja rakkaille - 
elämänkumppanilleen kuvataiteilija Tuulikki Pietilälle Tove Jansson kirjoitti heti kun he olivat hetkenkin erossa toisistaan: kaikista sattumuksista ja tapahtumista, pienistä ja suurista. Kirjeet ovat hyvän yhteiselon korkea veisu. 
Tuulikki, tahtoisin päästä lukemaan pidemmälle kirjaa sinusta. Kaipaan sinua kaikin tavoin, ja olen enemmän yksin ihmisten keskellä kuin silloin kun kuljin yksin ja ajattelin sinua. Tove

Kirjeistä kuvastuu aika, jota Tove Jansson eli sekä taiteilijan mielenlaatu. Ennen kaikkea niistä löytyy se pohja, jonka kautta Muumit syntyivät ja elävät yhä suositumpina hahmoina aikuisten ja lasten sydämissä. 

 
 
Kirjeistä löytyy intohimoa ja rakkautta; osa on hyvän parisuhteen korkea veisu. Nämä kirjeet ovat syntyneet terävän älykön ja väkevästi elävän ja tuntevan ihmisen kynästä.
Risingshadow

 
 
Kirjeiden lämpö, suora puhuttelu, ikävöinti ja tarve kirjoittamalla kertoa aivan kaikki, koska muuta välinettä ei ollut.
 Amusa Kulttuuritori/MJ-S. Lue lisää