Download Kuva:
Anna Autio
Hurmaava kuvakirja vie jalat alta

Einolla on erityisominaisuus: hän menee helposti palasiksi. Niin käy, kun jokin surettaa häntä. Kerran Eino murtui kuullessaan, että on lapsia joiden synttäreille ei tule yhtään vierasta. Niin voi käydä myös, kun Eino pelkää tai nauraa katketakseen.
    Saman päiväkodin Gorilla ei ymmärrä miksi Eino hajoaa milloin mistäkin syystä. Tämä kiehtoo Gorillaa. Hän rummuttaa rintaansa ja pelottelee Einoa aina tilaisuuden tullen ja Eino murtuu tietysti aina vain entistä helpommin. Eräänä päivänä sitten tapahtuu jotain, mikä saa Gorillan itsensä ihan rikki, ja sen jälkeen kaikki muuttuu.
    Omaperäinen, vitsikäs ja liikuttava kuvakirja erilaisista tunteista ja niiden kanssa pärjäämisestä kertoo myös siitä, miten tärkeää ystävyys on.

Osta

24.00 €

Tulkintani mukaan tällaisen Pörstin sanallisen ja Vaskon visuaalisen liioittelun kautta avataan kirjan ääneen lukua kuuntelevan lapsen kielenkannat ja mahdolliset omat tunnelukot: lapsi kokee suorastaan velvollisuudekseen kommentoida kuvakirjan överiä kuvausta.  
Gorilla on kokoaan isompi helmikirja nimenomaan vuorovaikutteiseen kuvakirjan työstämiseen pienryhmissä. Sitä voi lukea moneen kertaan, aina vähän uusista kulmista. Kuvat ja tarina eivät tyhjene kertalukemalta ja -katsomalta.
Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly

Gorilla on kuvakirja, joka pitäisi lukea kaikille lapsille. Se on kirja kiusaamisesta, siitä kuinka joku joutuu kiusaamisen kohteeksi ja kuinka joku kiusaa. Se kertoo myös siitä, kuinka kiusaaja saattaa murtaa kiusattua pala palalta niin kauan, että kiusattu lopulta menee ihan oikeasti rikki. Poikkeuksellisen moninäkökulmainen kirja ei kuitenkaan rajoitu yksin kiusatun tunteiden purkamiseen, vaan kertoo myös siitä, kuinka joskus käy toisin päin, rikki meneekin kiusaaja itse. Lisäksi kirja ottaa esiin anteeksiannon, sillä tunnetusti kiusaajallakin on paha olla.
Miikka Pörstin teksti ja Anne Vaskon kuvitus pelaavat hyvin yhteen.
Kaisa Sutela, Onnimanni