Download Kuva:
Anna Autio
Hurmaava kuvakirja vie jalat alta

Einolla on erityisominaisuus: hän menee helposti palasiksi. Niin käy, kun jokin surettaa häntä. Kerran Eino murtui kuullessaan, että on lapsia joiden synttäreille ei tule yhtään vierasta. Niin voi käydä myös, kun Eino pelkää tai nauraa katketakseen.
    Saman päiväkodin Gorilla ei ymmärrä miksi Eino hajoaa milloin mistäkin syystä. Tämä kiehtoo Gorillaa. Hän rummuttaa rintaansa ja pelottelee Einoa aina tilaisuuden tullen ja Eino murtuu tietysti aina vain entistä helpommin. Eräänä päivänä sitten tapahtuu jotain, mikä saa Gorillan itsensä ihan rikki, ja sen jälkeen kaikki muuttuu.
    Omaperäinen, vitsikäs ja liikuttava kuvakirja erilaisista tunteista ja niiden kanssa pärjäämisestä kertoo myös siitä, miten tärkeää ystävyys on.

Osta

24.00 €

Tulkintani mukaan tällaisen Pörstin sanallisen ja Vaskon visuaalisen liioittelun kautta avataan kirjan ääneen lukua kuuntelevan lapsen kielenkannat ja mahdolliset omat tunnelukot: lapsi kokee suorastaan velvollisuudekseen kommentoida kuvakirjan överiä kuvausta.  
Gorilla on kokoaan isompi helmikirja nimenomaan vuorovaikutteiseen kuvakirjan työstämiseen pienryhmissä. Sitä voi lukea moneen kertaan, aina vähän uusista kulmista. Kuvat ja tarina eivät tyhjene kertalukemalta ja -katsomalta.
Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjahylly

Gorilla on kuvakirja, joka pitäisi lukea kaikille lapsille. Se on kirja kiusaamisesta, siitä kuinka joku joutuu kiusaamisen kohteeksi ja kuinka joku kiusaa. Se kertoo myös siitä, kuinka kiusaaja saattaa murtaa kiusattua pala palalta niin kauan, että kiusattu lopulta menee ihan oikeasti rikki. Poikkeuksellisen moninäkökulmainen kirja ei kuitenkaan rajoitu yksin kiusatun tunteiden purkamiseen, vaan kertoo myös siitä, kuinka joskus käy toisin päin, rikki meneekin kiusaaja itse. Lisäksi kirja ottaa esiin anteeksiannon, sillä tunnetusti kiusaajallakin on paha olla.
Miikka Pörstin teksti ja Anne Vaskon kuvitus pelaavat hyvin yhteen.
Kaisa Sutela, Onnimanni

Omaperäinen ja liikuttava kuvakirja kertoo myös viisaasti ystävyyden tärkeydestä. Kirjan värikäs ja puhutteleva kuvitus on Anne Vaskon käsialaa. Gorilla on kirja, joka kestää mainiosti useamman katselu- ja lukukerran. Kirja sopii mielestäni hyvin sekä koteihin että varhaiskasvatukseen tunnetaitojen opettelun tueksi. 

kirjatkertovat.blogspot.com 

Kirja kertoo oivaltavasti kiusaamisesta ja ystävyydestä. Kirja kertoo myös siitä, että erilaisten tunteiden kanssa voi pärjätä, eikä herkkyyttä tarvitse piilottaa. Anne Vaskon värikäs ja liioitteleva kuvitus on mainio. Kiusaajan kuvaaminen isona gorillana auttaa lasta eläytymään siihen, miltä kiusaaminen tuntuu. Einon putoilevat palat naurattavat ja herättävät kysymyksiä. Gorilla on mainio ja liikuttava kirja ääneen luettavaksi ja vuorovaikutuksen herättäjäksi. 

Sanna Haakana, Uusi Rovaniemi

Tunteista ja ystävyydestä ei todellakaan puhuta tässä kirjassa alleviivaten ja opettaen, vaan kaikki on vähän hyrskyn myrskyn ja hassusti. Tunteita ei piilotella, vaan niitä liioitellaan hauskalla tavalla. Kolmivuotias yleisöni nauraa lähinnä sille, kun nenä tippuu tai gorillaa kutitetaan, mutta pinnan alla kulkee tärkeitäkin teemoja tunnetaidoista ja ystävyydestä. Eri lukukerroilla tulee pysähdyttyä hetkeksi juttelemaan aiheista lapsen kanssa. Näin kirjat ovat pienimmille ehkä juuri parhaimmillaan. Kuvituksen on loihtinut taiteilija ja kuvittaja Anne Vasko, jonka värikäs, omannäköinen tyyli on tuttu muun muassa Mur-kirjasarjasta.

Aura Pilkama, Maaseudun Tulevaisuus

Anne Vasko


Reetta Niemelä & Anne Vasko

Mummojen kirja!