Download Kuva:
Lauri Ahtinen
Miltä tuntuu odottaa turvapaikkaa?

Unelmointi on etuoikeutettujen huvia. Voit vaikka kokeilla: ota pala paperia ja kirjoita kymmenen tärkeintä asiaa, jotka tekevät sinut iloiseksi. Joskus viidennen kohdan jälkeen huomaat että et oikeastaan tarvitse enää muuta. Että ihminen tarvitsee vain sen verran. Mutta vielä vuosi sitten en keksinyt kuin yhden asian; en osannut katsoa niin kauas. Niin ihmiselle käy sodassa.
 
Elias on sarjakuvaromaani yksin Suomeen tulleesta pojasta. Kirjaa varten on haastateltu useita turvapaikanhakijoita ja alan asiantuntijoita.
Todellista taistelua ei käydä Välimerellä salakuljettajien vuotavissa paateissa eikä Euroopan ulkorajoilla, vaan Suomessa turvapaikkaa odotellessa.
 

Osta

24.00 €

Ahtisella on kynä selvästi hallussa. Hän ei sorru yksinkertaistuksiin vaan jättää paljon lukijan pohdittavaksi. Avoin kerronta tekee tarinasta koskettavan.
Anne Kantola, Helsingin Sanomat
 

Kirjassa Elias kärsii painajaisista, ikävöi kauas jääneitä sukulaisiaan ja jännittää turvapaikan saamista. Koulunkäynti takkuaa. Sarjakuvan parrakas opettaja koettaa virvoitella pulpetin päällä lepäävää poikaa ja muistuttaa riittävän yöunen tärkeydestä. Se saa pojan katoamaan vessaan, josta hän lähettää opettajalle tekstiviestin: Ope mä sairas. Maha kipea. Mene kotiin. T. Elias.
Kaisa Viitanen, Opettaja
 

Maahanmuuttajan epätoivon ääni.
Eliaksen tarina kertoo ristiriitaisesta elämästä kahden kulttuurin välissä.
Kunnianhimoiseen tarinaan Ahtinen on haastatellut useita turvapaikanhakijoita ja alan asiantuntijoita.
Jokke Saharinen, Keskisuomalainen, Savon Sanomat
 

Lukija saa sukeltaa Eliaksen ajatuksiin, koska ilmaisumuoto avaa pääsyn kertojan pään sisälle.
Ahtinen ymmärtää heikomman tilannetta suurella sydämellä. Hän ei kuitenkaan hyssyttele ongelmia, jotka seuraavat maahan muuttavia pakolaisia.
Matti Komulainen, Turun Sanomat
 

Elias on sekä itsenäinen taideteos että yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen.
Elias sekoittelee keskenään todellisuutta ja fantasiaa. Kylmää ja sangen synkkää todellisuutta tasapainottaa puhuva ja opastava karhu, joka edustaa vastavoimaa kirjan alussa Eliasta tervetulleiksi toivotteleville rasistisille Väinämöiselle ja Odinin sotureille.
Anni-Helena Leppälä, Kansan Uutiset
 

Ahtisen vaikuttava sarjakuvateos pohjautuu hänen ja tänne saapuneiden pakolaisten keskusteluihin. Pakolaisten vastaanotto on usein tyly, ja ennakkoluulot leviävät kulovalkean tavoin.
Kukaan ei hyödy, jos ihmiseltä viedään unelmat paremmasta elämästä.
Eija Pöysä, Talouselämä
 

Lauri Ahtinen


Lauri Ahtinen & Anna Vuorinen

Itä-Borneo