Edith Södergran syntyi vuonna 1892 ja kuoli vuonna 1923, vain 31-vuotiaana. Esikoisteoksensa Dikter hän kirjoitti vuonna 1916. Södergranin lyhyt, tiivis ja erittäin merkityksellinen kirjailijuus on erottamaton osa 1910- ja 1920-lukujen kirjallista kulta-aikaa Suomessa. Ajan saatossa hänestä tuli modernistisukupolven ikoni kiintotähti joka yhä vaikuttaa niin kirjailijoihin kuin lukijoihinkin. Södergranin runoissa vuorottelevat elämänilo ja kuolemankaiho, hurmio ja pidättyvyys, ironia ja patetia. Häntä lukevat kristityt ja agnostikot, nuoret ja vanhat, radikaalit ja konservatiivit. 
Viimeisinä vuosinaan Södergran oli sairauden riuduttama, kärsi puutetta ja eli eristyksissä äitinsä kanssa Karjalan kannaksella Raivolan kylässä. Elämäkerrallisia lähteitä hänestä on niukalti, sillä Södergran muun muassa tuhosi kirjeitään. Hänen tuotantonsa on suppea, ja hän vietti pitkiä aikoja ulkomailla. 
Niinpä Södergranin kuoleman jälkeen oli tilaa elämäkerrallisille spekulaatioille ja myytin rakentamiselle. Hänen ystävillään kirjailija, kriitikko Hagar Olssonilla ja kirjailij­a, runoilija Elmer Diktoniuksella oli oma "Edithinsä". Ensimmäinen Södergran­-elämäkerturi Gunnar Tideström kirjoitti teoksensa ammentaen taiteilijamyytistä ja esitti runoista psykologis-elämäkerrallisen tulkinnan. Siitä näkemyksestä myöhempien aikojen tutkijoiden on ollut työlästä ravistautua irti. 

Vuoden 2014 Kanava-palkinto ehdokas perustelulla: Vahvan kirjailijaelämäkertavuoden merkkiteos kertoo Edith Södergranin kautta miten suomalainen modernismi sai alkunsa. Kirjailijan poikkeuksellinen elämä tavoitetaan ja piirretään lukijan eteen. Södergranin suhde Venäjään ja Eurooppaan avaa lukijalle näköaloja venäläiseen nykypolitiikkaan.

Vuoden Historiateospalkinto, kunniamainita: Nuorena kuollut Södergran oli omintakeinen ja ristiriitainen runoilija, josta on rakennettu myytti modernismin airuesta. Rahikainen kaivaa pala palalta esiin oikean ihmisen.

Oliko Södergran sairas, köyhä tyttö, joka runoili ihanasti Karjalan erakkona? Vai monikielinen kosmopoliitti ja uuden ajan nainen, jonka modernismi sekoitti aikansa kirjallisen kentän? Rahikainen puolustaa vahvasti jälkimmäistä ja käy tiukasti käsiksi kirkastettuun nälkätaiteilijamyyttiin. /---/ Agneta Rahikainen purkaa perusteellisesti aikansa eläneen myytin, hän tulkitsee koko todistusvoimaisen aineiston uudelleen.
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat

 

 

Keväässäni oli kaksi kovaa kirjaodotusta, joista toinen ei lunastanut odotuksia, mutta toinen, tämä Edith. Runoilijan elämä ja myytti ylitti kaikki odotukseni. Kirjoitin ystävälleni, joka on Edith-fani kuten minäkin: Jos ostat tänä vuonna vain yhden kirjan, osta Agneta Rahikaisen Edith Runoilijan elämä ja myytti.
Leena Lumi, Blogspot