Peter Sandström

Peter Sandström (s. 1963) on omaperäinen mestari, jonka teksteissä yhdistyvät realismi ja absurdius, melankolia ja huumori. Hän on kriitikoiden kiittämä ja lukijoiden ylistämä.

Sandström kirjoittaa teoksissaan romaaneissa ja novelleissa itsensä oloisesta hahmosta ja leikittelee omalla identiteetillä ja elämällä. Lapsuus, vanhemmat, sisar, muutto kaupunkiin, perheen perustaminen ja kirjailijantyö muuttuvat hänen sormissaan kirjallisuudeksi.

Sandström on syntynyt Uudessakaarlepyyssä ja asuu nykyään Turussa.

Palkintoja:

Runeberg-palkinto 2017 romaanista Laudatur

Svenska litteratursällskapetin palkinto 2017 romaanista Laudatur

Svenska litteratursällskapetin palkinto vuonna 2015 romaanista Valkea kuulas (2014) (ruots. alkuteos Transparente blanche). Sama teos oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi: "Romaanin kieli on kuin kirjalle nimen antanut omenalaji: kaunis ja lähes läpikuultava. Romaanin pehmeä ja tarkka kieli sekä sen hellä suhtautuminen ihmisiin ja heidän edesottamuksiinsa herättää lukijassa lempeyden tunteen elämää kohtaan, niin kirjoitettua kuin elettyäkin." Novellikokokoelma Sinulle joka et ole täällä (2012) (ruots. alkuteos Till dig som saknas) puolestaan oli Runeberg-palkintoehdokas, mitä perusteltiin näin: "Usein päähenkilö joutuu [novelleissa] törmäyskurssille menneisyytensä kanssa. Esiin nousee asioita, jotka on aikanaan jätetty käsittelemättä, ja kysymyksiä, jotka on viimeinkin pakko esittää. ... Sandströmin tyyli on täsmällistä ja tiivistunnelmaista, ja hän erottuu joukosta, häntä ei unohda."
Peter Sandström

Kuva: Robert Seger Lataa painokelpoinen kuva

Laudatur

Valkea kuulas