Storytel Awards -palkinto


Elolliset on vuoden 2023 hienoin kaunokirjallinen äänikirja!

Kirjailija Iida Turpeinen ja teoksen lukija Markus Bäckman saavat Storytel Awards -palkinnon Elolliset-romaanista.

Storytelin raadissa olivat mukana Jenni Pääskysaari, Reeta Ruotsalainen ja Evita Lestinen.

”Raatimme päätös oli yksimielinen. Teos on kaunokirjallisuutta ja kirjallista taidetta parhaimmillaan. Siinä taidokas, ensiluokkainen sanankäyttö yhdistyy kirkkaaseen ajatukseen ja yhteiskunnallisuuteen saarnaamatta. Riveiltä ja niiden välistä huokuu valtava taustatutkimus, ja tutkittu tieto punoutuu kauniisti osaksi taideproosallista tarinankulkua ja keskeisten henkilöiden ajatuksia.

Läpi kolmen vuosisadan kulkeva tarina ei kumartele historialle tai sen henkilöille. Se pitää otteessaan ilman kikkailua. Ei käänteitä ja draamaa käänteiden ja draaman vuoksi, vaan dramatiikka syntyy lukijan ja kuuntelijan sisuksissa vääjäämättä käynnistyvästä, menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden vuoropuhelusta. Teos herättää voimakkaita tunteita ja ajatuksia, eivätkä ne kaikki ole suinkaan helppoja ja plusmerkkisiä.

Maailmanluokan teos on oodi tieteelle, taiteelle ja luonnonsuojelulle. Ilmastokriisi ja ihmiseläimen aiheuttama kuudes joukkosukupuutto ahdistavat, ja niin niiden kuuluukin ahdistaa. Ärtymyksen, turhautumisen, ahdistuksen ja surun ohella kuuntelu- ja lukukokemuksessa on kuitenkin läsnä toivo. Havahtuminen ja tietoisuus ovat ensimmäiset askeleet muutoksen ja toiminnan tiellä, ja sille tielle teos kokijaansa ohjailee.

Sanoin äsken että voittajakirjan lukijavalinta on onnistunut täydellisesti. Lukijan ääni, rytmi, konstailematon, Avara luonto -tyyppinen tulkinta rauhoittavat ja kohottavat. Kuten kirjailija, myös kirjan lukija saa tarinan tuntumaan ihmeelliseltä seikkailulta, joka kutsuu mukaan, pitää otteessaan ja saa hetkittäin kyyneleet nousemaan silmiin.”

Palkinto jaettiin Storytel Awards -gaalassa ja sekä kirjailija että lukija saivat 1000 euron rahapalkinnon ja pokaalin.