Pohjoismaiden neuvoston palkintoehdokkaat 2023


S&S:n kaksi lastenkirjaa on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Ellen Strömberg: Mehän vaan mennään siitä ohi (suom. Eva Laakso)

”Ellen Strömbergin nuortenromaani Vi ska ju bara cykla förbi kiteyttää tyttöjen hapuilevan teiniyden rehellisesti ja uskottavasti. Tytöt haaveilevat olevansa ”salaperäisiä” ja ”cooleja”, pääsevänsä kokemaan kaikista amerikkalaisista tv-sarjoista tutun suuren teiniromanssin ja muuttavansa jonakin päivänä New Yorkiin. Samalla he ovat epävarmoja siitä, miten tämä kaikki tapahtuisi ja mitä he oikeastaan ovat valmiita ja kykeneviä kestämään. (–)

Ellen Strömbergin proosa on säkenöivän kirkasta. Mandan kertojaminä ja kertojanääni ovat uskottavasti rakennettuja. Strömberg vangitsee vakuuttavasti teini-iän suurelliset tulevaisuudenhaaveet, jotka ovat räikeässä ristiriidassa proosallisen arjen kanssa. Vi ska ju bara cykla förbi on täynnä elämää ja kaipuuta, ja se osoittaa realistisen nuortenromaanin olevan yhä vahvasti tätä päivää.”

Sofia Chanfreau ja Amanda Chanfreau (kuv.): Kirahvin sydän on tavattoman suuri (suom. Outi Menna)

”Ahvenanmaalaisten Chanfreaun sisarusten esikoisteos on ajaton ja elämänmyönteinen seikkailu, jonka tarinasta vastaa Sofia (s. 1986) ja kuvituksista tatuointitaiteilija ja kuvittaja Amanda (s. 1983). Amandan yksityiskohtaiset lyijykynäpiirustukset tuovat mieleen ruotsalaiskuvittaja Hans Arnoldin mielikuvituksellisen satumaailman ja kuvakirjailija Sven Nordqvistin kekseliäät kuvitukset, joissa on pieneläimiä joka nurkassa. (–)

Kertomuksen läpäisevä maaginen realismi on tunnusomaista juuri latinalaisamerikkalaiselle kirjallisuusperinteelle, jossa mielikuvitukselliset piirteet ovat yleensä luonnollinen osa realistista todellisuutta. Kirja vie ajatukset myös Michael Enden klassiseen fantasiasatuun Tarina vailla loppua (suom. Marja Kyrö). Sen päähenkilö pakenee raskasta arkeaan mielikuvitusmaailmaan, jossa hän ratsastaa vähän jättiläiskoira Flooraa muistuttavalla onnenlohikäärmeellä. Vaikka Chanfreaun sisarusten kirja on mielikuvituksen lentoa, sen tekstistä ja kuvista tunnistaa myös
Ahvenanmaan ja Maarianhaminan.”