Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia 2022


Sofia Chanfreaun kirjoittama ja Amanda Chanfreaun kuvittama lastenromaani Kirahvin sydän on tavattoman suuri (Giraffens hjärta är ovanligt stort, suom. Outi Menna) on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittaja. Sisarusten ensimmäinen kirja on saanut ylistävän vastaanoton. Kirja on myös Runeberg Junior -ehdokas.

30 000:n euron tunnustus jaetaan vuosittain ansiokkaalle suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Voittajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta näyttelijä ja luokanopettaja Ernest Lawson. Hän kuvaa lukukokemustaan muun muassa näin:

”Valitsijana en kuitenkaan toiminut minä, vaan se Ernest, joka lapsena luki ihan liian vähän. Tämän kirjan hän olisi lukenut. Uudestaan ja uudestaan. Kirjan tekijät ovat onnistuneet luomaan maailman, jossa kirjaimellisesti ihan mikä tahansa on mahdollista, ja jonka pohjattoman rikkaan kielen ja kuvituksen ääreltä ei haluaisi lähteä koskaan pois.”

Kirahvin sydän on tavattoman suuri on kaunis ja maaginen satu Kirahvisaarella asuvasta Vegasta, jonka elämässä mielikuvituseläimillä on ihmisiä suurempi sija. Vega ei ole koskaan tavannut äitiään, ja kun hän kysyy äidistä isältä ja isoisä Hektorilta, nämä puhuvat aivan hämäriä. Kun Vega saa yllättävän kirjekaverin, hän päättää lähteä seikkailuun saadakseen lisää tietoa äidistä.

S&S:llä oli kaksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokasta. Toinen ehdokas oli Ellen Strömbergin Mehän vaan mennään siitä ohi (Vi ska ju bara cykla förbi, suom. Eva Laakso). Strömbergin nuortenromaani sai tämän viikon maanantaina Ruotsissa vastaavan palkinnon eli August-palkinnon.

Lue lisää kirjasta! Voit myös ostaa sen meidän verkkokaupastamme.