Susanna Alakoski


Susanna Alakoski syntyi 1962 Vaasassa ja muutti noin viisivuotiaana perheineen Ruotsiin. Koulunsa hän kävi Ystadissa, Skånessa. Sosionomiksi kouluttautunut kirjailija asuu nykyään perheineen Tukholmassa. Alakoski on ollut sosiaalisihteerinä, hoitanut pakolaisasioita ja ollut Ruotsin Vasemmistopuolueen entisen puheenjohtajan Gudrun Schymanin lehdistösihteerinä. Alakoski pitää tärkeimpinä tehtävinään kirjailijana yhteiskunnallista kantaaottavuutta ja keskustelun herättämistä. Hän on toimittanut äskettäin myös tietokirjan Tala om klass, jossa ruotsalaisnaiset kertovat luokkamatkoistaan eli kokemastaan sosiaalisesta noususta.

Susanna Alakosken esikoisromaani Svinalängorna sai August-palkinnon, Ruotsin tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006. Palkintolautakunta kuvaili teosta ”humoristiseksi helvetinpoluksi halki aikuisten maailman, jossa humalassa ja alakynnessä oleminen hallitsevat arkipäivää”. 
Kirjasta on tehty myös elokuva.

 
Alakoskelle myönnettiin aikakauslehti Vi:n vuoden 2013 kirjallisuuspalkinto: ”Susanna Alakoski porautuu pelottomasti, vaikkakin kauhun vallassa suurinta tuskaa ja häpeää tuottavalle alueelle: omaan ja yhteisönsä menneisyyteen. Aikakauslehti Vi:n kirjallisuuspalkinto myönnetään hänelle, koska hän kirjailijana ei kaihda vaikeimpienkaan ongelmien syövereihin heittäytymistä tavalla, joka saa lukijan seuraamaan mukana vapaaehtoisesti.”

Syksyllä 2015 Malmön yliopisto nimesi Alakosken kunniatohtoriksi. 

 

Miksi kirjoitat?
Koska satun osaamaan.
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Siksi että muste yhä on maailman vaarallisinta ruutia.
 

Teokset