fbpx

Satu Irisvik


Satu Irisvik on juuriltaan iloinen ja ylpeä karjalainen, joka rakastaa intohimoisesti kotikaupunkiaan Helsinkiä eikä voisi kuvitella asuvansa missään muualla. Hän puhuu, tarkkailee, nauraa, tuntee ja kirjoittaa paljon, niin työkseen kuin elääkseen. Hän on pesunkestävä humanisti, entinen toimittaja, nykyinen viestintäkonsultti ja kirjoittaja, joka ei pidä kaikkea vastustavista änkyröistä. Sen sijaan hän kuuntelee mielellään musiikkia öisin ja inspiroituu vahingossa kuulemistaan ohikulkijoiden keskusteluista. Lisäksi hän on, vastoin kaikkia odotuksia, innostunut myös teknologiakehityksestä ja digitalisaatiosta.

Miksi kirjoitat?
Kirjoitan, koska haluan sanottaa näkemääni, kokemaani ja tuntemaani. Kirjoittaminen ja lukeminen ovat hektisessä, loppumattoman informaatiotulvan värittämässä ajassa erinomainen tapa tutkailla itseään. Ennen kaikkea, ne ovat keino päästä lähemmäs toisia ihmisiä ja syvemmälle heidän ajatuksiinsa, silloinkin kun ovat fiktiota. Kirjoitan rakkaudesta ihmisiin ja kaipuusta lähelle.
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Kauneudesta on helppo kirjoittaa, ja maalata suloisia haavekuvia. Vaikeat, rumat, ikävät ja kipeät asiat ovat vaikeampia. Ne ovat kuitenkin niitä, joiden avulla opimme ymmärtämään itseämme ja toisiamme. Kirjallisuus voi tarjota jokaiselle sielulle hetken, jolloin niin kaunis kuin rumakin elämässämme tulee näkyväksi sellaisena kuin se on. Että me itse tulemme nähdyksi ja kohdatuksi sellaisina kuin olemme. Siitäkin huolimatta, että hyvän kirjan jälkeen voi joskus olla vaikeaa palata takaisin todellisuuteen, jossa kohtaamiset eivät ole aina sitä, mitä toivoisimme niiden olevan.
Onko lukemisella tulevaisuutta?
On hyvin vaikea kuvitella aikaa, jossa ihmisillä ei olisi tarvetta jäsentää ajatuksiaan lukemalla, upota eskapismiin tai tyydyttää uteliaisuuttaan. Vaikka digitalisaatio tarjoaa paljon vaihtoehtoja lukemiselle, niin hyvässä kuin pahassakin, en usko, että lukeminen katoaa. Kaikilla on joskus sisäsyntyinen tarve hiljentyä, rauhoittua ja uppoutua. Tavat lukea voivat muuttua, mutta lukeminen ei tule katoamaan.

Teokset