Maggie O’Farrell

Maggie OFarrell on syntynyt Pohjois-Irlannissa vuonna 1972, ja varttunut Walesissa ja Skotlannissa. Nykyään hän asuu Edinburghissa miehensä kirjailija William Sutcliffen, kahden lapsensa sekä kissojen Moses ja Zigzagin kanssa. O Farrell opiskeli Cambridgessä englanninkielistä kirjallisuutta ja osallistui kirjoitustyöpajoihin. Kun hän valmistui Englannissa oli taantuma ja hän muutti Hong Kongiin, jossa hän opetti englantia. Seuraavaksi tuli muutto Lontooseen ja työskentely ensin tarjoilijana ja myöhemmin toimittajana. 
 
OFarrell on kirjoittanut kuusi romaania, joista viides The Hand That First Held Mine on käännetty suomeksi nimellä Käsi jota kerran pitelin. Romaani voitti Costa Novel Awardin vuonna 2010
 
Tiesin aina haluavani kirjailijaksi, vaikken oikeastaan tiennyt mitä kirjailija tekee. En muista aikaa ilman tuota halua. Olen kirjoittanut päiväkirjoja koko elämäni ajan, minulla on vielä tallella joitakin lapsuusajoilta. Muistaakseni halusin myös pelastaa aaseja. Haluaisin vieläkin aasin, sen nimeksi tulisi Plinky-Plonky, mutta mieheni ei innostu ajatuksesta.
 
Telegraphin haastattelussa OFarrell kertoo eksoottisesta lomasta Suomessa: Kun poikani oli neljän matkustimme Suomeen kesäksi. Vuokrasimme mökin järven rannasta ja purjehdimme lukemattomiin asumattomiin saariin. Järven toisella puolella oli savusauna ja saunan jälkeen juoksimme kaikki laiturille täysin alastomina tietenkin ja sukelsimme järveen. Se oli ihanaa. En ole aikaisemmin käynyt Pohjolassa ja olin todella otettu ajattelin että täällä voisin asua. Todellisuudessa en ole niinkään varma kestäisinkö Suomen talvea. Tästä matkasta näkyy jälkiä Käsi jota kerran pitelin romaanin päähenkilön Elinan taustassa. 
 
OFarrellin romaanit ovat kirjallisesti kunnianhimoisia. Niiden kieli on kaunista ja pelkistettyä. Usein ne ovat rakkauskertomuksia, joissa liikutaan ajassa ja vaihdellaan tapahtumaympäristöä. Perhesalaisuuksia paljastuu ja oudot muistisolmut aukeavat. Perheet ovat äärettömän kiinnostavia kohteita kirjailijalle. Omassa lapsuudenperheessäni on viisi jäsentä, ja he muodostavat jo 20 erilaista ihmissuhdetta. Se on kuin sulatusastia, jota voi tarkastella taideteoksena.
 
OFarrell luo romaaneihinsa kiihkeän, intohimontäyteisen ilmapiirin. Hän käyttää usein historiallista preesensiä, ja kuvaa maailman täysin henkilöhahmojensa silmin. Miten hän onnistuu saamaan aikaan niin voimakkaan intensiteetin? Yritän luoda romaanihenkilöistäni selkeän kuvan ennen kuin alan kirjoittaa. Ne tuntuvat sitten pulpahtavan mieleeni täysin valmiina. Nimet ovat tärkeitä. Uusimmassa romaanissani pyrin kirjoittamaan tarinaa kahdesta ihmisestä ja kahdesta ajanjaksosta yhdessä ja samassa kaupungissa. Minusta on helpompaa kirjoittaa paikasta, jossa en ole, sillä muuten todellisuus tunkee mukaan siihen maailmaan, jota luon.
Lähteet: telegraph.uk ja independent.uk
 
Maggie O’Farrell

Kuva: Murdo Macleod Lataa painokelpoinen kuva

Hamnet

Käsi jota kerran pitelin

Varoitus tukalasta helteestä