Liisa Ukkola-Vuoti


Olen tutkija, jonka tie on kulkenut kirjaimellisesti käpyjen ja männynneulasten kautta lääketieteen äärelle. Pienenä minusta piti tulla eläinlääkäri. Myöhemmin harkitsin muusikon tai musiikinopettajan uraa. Biologian opintojen myötä minusta kuitenkin tuli lääketieteellisen genetiikan tohtori. En tiedä mikä lopullinen ammattini on, mutta halu auttaa ja opettaa ovat kuljettaneet minua mukanaan mielenkiintoisiin suuntiin. Kirjoitin ensimmäisenä maailmassa väitöskirjan musiikin biologisesta taustasta. Nykyään koetan parantaa sairauksia, mutta aivot ja musiikki ovat ikuisesti tatuoituina selkääni.
Olen tietokirjailija. Minulle se tarkoittaa opettamista ja yhteiskunnallista vaikuttamista kääntäessäni tieteen kiemuroita helposti ymmärrettävään muotoon. Tavoitteenani on, että tiede voisi olla viihdyttävää siinä kuin saippuasarjatkin.
Olen äiti. Vapaa-aikanani nautin neli- ja kaksijalkaisten ystävieni seurasta. Puhe ja musiikki täyttävät kotini. Laatu-aika kaksin omien ajatusten kanssa on harvinaista. Kesät vierähtävät vinttikoirien juoksuradoilla, sillä koirani on Euroopan-mestari.

Miksi kirjoitat?
Minussa oleva sisäinen opettaja, eli tarve kertoa jotain tärkeää, on ensisijainen syy kirjoittamiselle. Myös kirjoittamisen aikana syntyvä ahaa-elämys ja flow tekevät kirjoittamisesta sen työn arvoista. Kirjoittaminen opettaa myös kirjoittajaa.

Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Se kertoo tarinoita, antaa tietoa, päästää toisen ajatuksiin ja asemaan sekä rentouttaa.

 

Teokset