Kaisa Viitanen

Kaisa Viitanen on helsinkiläinen toimittaja. Hän on kiinnostunut muuttuvasta, kaikille vähän erilaisesta arjesta, uudistuvasta kaupunkilaisuudesta ja ihmisten jatkuvasta liikkeestä.
Viitanen haluaa herättää keskustelua asioista, jotka ovat useimpien katseilta piilossa. Viime vuosina hän on perehtynyt nykysiirtolaisuuteen. Hänen ja valokuvaaja Katja Tähjän tekemä valokuvadokumentaristinen tietokirja Paperittomat (2010) kertoo Euroopassa ilman oleskelulupaa elävistä ihmisistä. Sen jälkeen työpari ryhtyi selvittämään, mitä tapahtuu niille siirtolaisille, jotka jäävät paperittomuudestaan kiinni ja jotka poistetaan maasta. Uusi kirja Karkotetut ilmestyy S&S:ltä syyskuussa 2016. 

Palkinnot:
Suomi-palkinto 2012
Sanoma Magazinesin Journalistipalkinto 2007

Miksi kirjoitat?
Uskon tarinan voimaan. Maailmassa on entistä enemmän hälyä, sirpalemaista tietoa ja nopeita pikapäivityksiä. Siitä tulee helposti sekava olo. Haluan tarjota ihmisille hitaasti ja ajatuksella tehtyjä tarinoita, joita lukiessa voi tehdä rauhallisia havaintoja ja nähdä kokonaisuuksia. Toivon, että Karkotetut-kirjaa lukiessaan ihminen tutustuu kaukana meistä asuviin ihmisiin, ymmärtää ja kenties samastuukin huolella valitsemiimme henkilöihin. Yksittäisten ihmisten kautta näkee, mitä Euroopassa tapahtuu.    
Nautin fiktiosta, mutta tosielämässäkin riittää draamaa ja haastetta. Kirjoitan mieluummin tosielämästä.  

Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Jokainen ihminen tarvitsee turvapaikan, jonne voi vetäytyä oman elämän hässäkkää ja huolia. Kirjallisuus tarjoaa uusia maailmoita, joissa voi tutustua toisenlaisella tavalla ajatteleviin ihmisiin, kehittää empatiataitojaan, peilata asioita kauas ja lähelle. 
Kaisa Viitanen

Kuva: Teemu Kuusimurto Lataa painokelpoinen kuva

Karkotetut