Henrika Andersson

En juuri ajattele: ”Nytpä kirjoitan lapsille tai nuorille”. Kirjoitan sellaista tekstiä, jota olisin itse halunnut lukea kasvuiässä – enkä ole vielä lopettanut kasvamista. Minusta uteliaisuus ja lapsenmielisyys kuuluvat ihmisen parhaisiin ominaisuuksiin. .
Freelancer-taiteilijan elämään kuuluu mielestäni se, että saa tehdä kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Kirjoitusrupeamien välillä myös koulutan, vedän kirjoittajakursseja, ja jo vuodesta 2012 saakka olen ilokseni saanut toimia lukulähettiläänä. Lukulähettilään ominaisuudessa menen tapaamaan fyysisesti tai psyykkisesti vammaisia lapsia ja nuoria ja luen heille ääneen. Keskustelemme myös yhdessä kirjoista ja lukemisesta. 
Vuodesta 2012 olen lasten- ja nuorisokirjallisuuden edustaja Ruotsin kulttuurineuvostossa  antoisa ja opettavainen kokemus ja paljon luettavaa!
Minulla on myös kunnia toimia FIBUL ry:n puheenjohtajana. 
 
Minulla on ollut monia osia näytelmissä, ja paljon töitä useilla eri kielillä. Pidän haasteista, siitä että voin kokeilla jotakin, mistä en välttämättä edes tiedä selviytyväni. Laulan myös rokkibändissä nimeltä WHAT? (sillä on oma facebook-profiili). Tämä bänditouhu on mielettömän hauskaa. Se on myös vaikeaa, eikä siinä ikinä loksahda rutiiniin. Pidän siitä, että on paljon erilaisia töitä, ne tuovat vaihtelua. Kirjoittaminen on yksinäistä, siinä pitää puntaroida asioita ja olla pikkutarkka, sillä oikeakielisyys on minulle tärkeää. Voin viettää päiväkausia muuttelemassa jonkin lauseen sanajärjestystä. Ohjaaminen ja teatterityö puolestaan on yhteisöllistä ja siinä tutustuu jatkuvasti uusiin, kiinnostaviin ihmisiin.
 
Näyttelijäliiton kotisivulla on lisätietoja Henrika Anderssonin rooleista ja ohjaustöistä.

Henrika Andersson kirjoittaa ruotsiksi. Hänen alkuperäisteoksensa ovat ilmestyneet Söderströms sekä Schildta & Söderströms kustantamoissa.
 
Mikä on kirjoittamisessasi tärkeintä?
Olla rehellinen siinä kertomuksessa, jonka haluan välittää, etsiä harmaita alueita, rikkoa vaikenemisen ja tabujen kuplia ja löytää kertomisen ilo ja into.
 
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Miksi eläminen on tärkeää? Rakkaus? Empatia? Ihmisten väliset kohtaamiset ja ilo? Ja lisäbonuksena tulee vielä tieto.
 
Henrikaan voi ottaa yhteyttä facebookissa.

Palkintoja ja ehdokkuuksia
Emma Gloria och de Levande Varslarna oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2006, ja se sai SLS:n palkinnon vuonna 2007. Vuonna 2010 valitsi IBBY Finland kirjan Emma Gloria och den röda Längtansboken lasten ja nuortenkirjallisuuden kunnialistalle. Vuonna 2015 SLS palkitsi kirjan Sirpale sielua.

Nagu-Nallesta on tehty televisiosarja FST:lle.
 
 
Henrika Andersson

Nauvo-Auvo aalloilla

Sirpale sielua

Nauvo-Auvo, mun amour