Elina Grundström


Elina Grundström on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja ja palkittu toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kertovan tietokirjallisuuden taituri: hän kirjoittaa teoksia, joita lukee kuin vetäviä romaaneja mutta joissa kaikki faktat pitävät paikkansa. Grundström tutkii ilmiöitä, jotka liittyvät ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin mutta etsii aina aiheistaan inhimillisesti koskettavan tarinan. Hän uskoo, että tarinamuotoisuus auttaa lukijaa ymmärtämään vaikeita asiakokonaisuuksia paremmin kuin luettelomaiset tietokirjat. Huolellisesti etsityt päähenkilöt luovat lukijalle suhteen kaukaisiin lähimmäisiin. Inhimilliset tarinat säilyttävät toiveikkuuden ja toimintakykyisyyden pelottavalta tuntuvassa maailmassa.
 
Viimeksi Grundström on kirjoittanut orkideaharrastajista ja ilmastonmuutoksesta kirjassa Musta orkidea. Aiemmin hän on käsitellyt muun muassa Suomessa myytävien halpakenkien takana olevia ihmiskohtaloita teoksessa Alkuperämaa tuntematon

Grundström on opettanut narratiivista tietokirjoittamista journalistiikan vierailijaprofessorina Tampereen yliopistossa. Hän on saanut tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon sekä kaksi kertaa Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. 

Miksi kirjoitat?
Haluan ymmärtää maailmaa, ja kirjoittaminen on paras tapa oppia itse.

Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Se tuottaa syvää ymmärrystä ilmiöistä ja ihmisyydestä.

Teokset