Christel Rönns

”Piirtäminen ja lukeminen ovat aina olleet mielipuuhiani. Olen onnekas, koska saan työkseni tehdä sellaista, mikä on minusta hauskaa. Työ vie arkipäivästä niin ison osan, että minun on vaikeaa kuvitella tekeväni sellaista, mistä en nauti. Kuvittajana löydän innoitukseni tekstistä. Haluan, että tekstiin on leivottu murheita, huumoria tai muita tunteita. Voi olla että jokin yksittäinen rivi saa minut syttymään. Minun inspiraationi ei synny niin, että menen ulos katselemaan puita. Mieluummin istun sisällä takomassa päätäni seinään. Ei voi odottaa, että inspiraatio vain tipahtaa niskaan.”
Christel Rönns asuu Helsingissä, missä hän on myös syntynyt. Hän on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa ja työskentelee freelancerina. Hän on tehnyt monenlaisia töitä: kuvituksia graafista suunnittelua, sivuntaittoa ja yritystunnuksia. Hän on kuvittanut yli 60 kuvakirjaa ja kirjoittanut itse kolme: Helmi saa kodin, Tarina liehupartaisesta pikku sedästä sekä Perin erikoinen muna, joka voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2012.
 
Näin valintaa perusteli tuomarina toiminut Mari Rantasila:
Kirja on kuvitettu taitavasti, persoonallisesti ja omintakeisesti, ja kuvat tukevat hyvin tarinaa. Kuvissa on hauskoja yksityiskohtia, jotka vetävät sekä aikuisten että lasten suut hymyyn. Tarinan pituus ja vaativuus soveltuvat kohderyhmälle. Päähenkilöt ovat kiinnostavia ja heihin samastuu helposti. On virkistävää lukea kertomusta perheestä, joka osaa toimia yhdessä ja puhaltaa yhteen hiileen niin tunteiden tasolla kuin arkiaskareissakin. Lukekaa lisää.
 
Myös Svenska litteratursällskapet palkitsi alkuteoksen Det vidunderliga ägget joka on tasapainoinen sanojen ja kuvien kudelma. Kirja viestii lämpimästi suvaitsevaisuuden ja huolenpidon sanomaa tavalla, joka on kaukana moraalisaarnoista; erilaista kohdellaan samanarvoisena ja outo otus saa paikkansa perheyhteisössä. Hienovarainen huumori pehmentää luopumisen vaikeutta.

Tässä voit lukea lisää Christel Rönnsistä ja katsoa miten hän työskentelee. 

 
Palkintoja
IBBY (International Bord on Books for Young People) valitsi Rönnsin kunnialistalleen 2010
Vuoden kauneimmat kirjat -kunniakirja teokselle Suomen lasten Raamattu 2009
WSOY:n kirjallisuussäätiön kunniamaininta 2007
Jaettu Kylli Kosken 100-vuotisjuhlapalkinto monipuolisesta, omintakeisesta ja huumorin kyllästämästä siveltimenkäytöstä 12.10.2006
Vuoden kauneimmat kirjat -kunniakirja teokselle Tarina liehupartaisesta pikku sedästä 2003
Neljä kertaa ehdokkaana Finlandia Junior-palkinnon saajaksi ja kaksi kertaa Rudolf Koivu palkinnon saajaksi
Finlandia Junior -palkinto kirjasta Perin erikoinen muna 2012
SLS:n palkinto kirjasta Det vidunderliga ägget 2013
 
Christel Rönns

Perin erikoinen muna

Nauvo-Auvo, mun amour

Konrad ja Kornelia