Anna Lindholm


Anna Lindholm är gymnasielärare och undervisar i religion och svenska på Värmdö gymnasium i Stockholm. Hennes intresse för samhälle och politik har lett henne bakåt i tiden. Hon har fäst sig särskilt vid 1910-talet och ibland är det så verkligt för Lindholm att hon i farten skriver 1915 när hon ska skriva 2015. Med ena foten i Sverige och den andra i Finland hör hon sedan barnsben suset av de krig som drabbade Finland förra seklet. 
 
Hösten 2015 debuterade Anna Lindholm med boken "Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918". För Lindholm öppnades dörren till inbördeskriget när hennes morfar Sten visade brev som hans mamma Ines Nyberg skrev till sin man Verner då han satt i de rödas fångläger i Helsingfors 1918. Då började Lindholms Projekt Ines. Projektet att komplettera den androcentriska historieskrivningen om finska inbördeskriget.

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Undersökande, analytiskt, argumenterande, tankeväckande. 
 
Varför är litteratur viktigt?
Frågan har tusen svar! Litteraturen får fatt i det som i verkliga livet är subtilt eller sker för snabbt för att kunna uppfattas i stunden.
 
Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Litteratur kommer alltid till i en specifik kontext och finlandssvensk litteratur skildrar just det finlandssvenska sammanhanget. Därför är den unik och självklart viktig.

Seuraa sometilejä

Kuvaaja: Helen Korpak, Eva Tordera

Kuvapankkiin

Teokset