Ahvenanmaalaisen bisnesneron uskomaton tarina

Huhtikuussa 1970 Maarianhaminan Ålandsbankenin konttorista astui ulos pettynyt 23-vuotias Anders Wiklöf. Hän oli hakenut lainaa autokaupan perustamiseen, mutta hakemus oli hylätty. Lainapyyntö ei ollut suuren suuri, mutta tyhjätaskuiselle miehelle summa olisi ollut elintärkeä. Wiklöf päätti vielä joskus ottaa pankista revanssin. Hän perusti autokauppansa ilman alkupääomaa.
Tämä kirja kertoo, kuinka työläiskodin kasvatti Anders Wiklöf raivasi tiensä juoksupojasta yhdeksi Suomen menestyneimmistä liikemiehistä. Hänen yhtiönsä Wiklöf Holding on Suomen suurin yksityishenkilön omistama yritys. Sen kautta Wiklöf omistaa yli 20 yritystä, joiden toimialoihin kuuluu logistiikkaa, helikopteripalveluita, teollisuushalleja, kauppaa ja turismia. Liikemiehen hallussa on myös eräs pohjolan merkittävimmistä yksityisistä taidekokoelmista.
Entä se revanssi Ålandsbankenista? Nykyään Anders Wiklöf on pankin suurimpia osakkeenomistajia, ja hän on ollut pankin hallituksen jäsen vuodesta 2006.
Staffan Bruun on kirjoittanut vetävän elämäkerran Anders Wiklöfin kiehtovasta kasvu- ja menestystarinasta. Menestyksestään huolimatta miljonääri ei ole unohtanut juuriaan ja yhteiskunnallista vastuutaan.
 

Osta

5.00 € 34.00 €

Kirja etenee puheenomaisesti Wiklöfin mieleenjuolahdusten tahdissa. Yhdestä ajasta ponnahdetaan hetkessä kauas tulevaisuuteen jonkin assosiaation seurauksena, kunnes taas palataan jollan päällisin puolin kronologisesti etenevään kertomuksen perusvirtaan.
Karo Hämäläinen, Taloustaito.fi

Kliinisten johtajuusoppaiden sijasta kannattaa lukea tosielämän yrittäjätarinoita, vaikkapa sellaisia kuin Anders Wiklöfin elämänvaiheista kertova Muurarin pojasta miljonääriksi. Jos ylipäätään lukee vain yhden talousaiheisen kirjan vuodessa, tänä vuonna se olkoon juurikin Wiklöfin muistelmateos, jonka on kirjannut muistiin Staffan Bruun.
Tommi Aitio, Kauppalehti Optio

Bruun kirjoittaa vetävästi, ja teksti tempaa mukaansa.
Lasse Kivinen, HS Metro

Staffan Bruun