Download Kuva:
Sheila Burnett
Download Kuva:
Sheila Burnett
Säkenöivä trilogia elämästä ja kirjoittamisesta

Tunnetussa esseessään Miksi kirjoitan George Orwell tarkastelee kirjoittamisen syitä poliittisesta, historiallisesta, kirjailijan egon ja estetiikan näkökulmasta. Deborah Levy lähtee liikkeelle samasta pisteestä, mutta on nainen, mikä muuttaa kaiken. Hän tutkailee omaa elämäänsä älyllisen ja tunteikkaan linssin läpi, pohtii lapsuudenkotiaan, isänsä poliittista aktivismia, tyttöjen vähättelyä, äitiyden intohimoa, naisellisuuden vaatimuksia, pakottavaa halua kirjoittaa ja ajatella.

Levy kirjoittaa ilmavasti mutta painokkaasti. Hienovaraisella otteellaan hän maalaa esiin näkymän kirjoittavan naisen elämään, ja onnistuu samalla kuvaamaan myös laajemmin niitä yhteiskunnallisia olosuhteita, jotka muovaavat meitä.

Mitä en halua tietää on Levyn omaelämäkerrallisen, kirjoittamista ja naiseutta käsittelevän trilogian ensimmäinen osa. Hän kutsuu teoksiaan eläviksi elämäkerroiksi, koska ne eivät ole syntyneet lopun jälkiviisaudessa, vaan keskellä elämän myrskyä.
 

Paperikirja
Sähkökirja
Osta

15.00 € 26.00 €

Deborah Levyn Mitä en halua tietää on ohut kirja mutta todellinen ti­mantti. Se on Levyn muistelma­trilogian ensimmäinen osa, joka sijoittuu kolmeen eri maahan. Se on hauska ja älykäs kuvaus nai­sen elämästä, kirjailijuudesta ja kirjoittamisesta, ja samalla yksi parhaimmista koskaan lukemis­tani kirjoitusoppaista.

Kati Kelola, Anna

Vain 125 sivun mittainen kirja sisältää maailmoja niin sisäisiä kuin maantieteellisiäkin. Levyn kerronta on psykologisesti tarkkaa ja siksi koskettavaa. Lisäksi se on todella hauskaa. Toteavat, vähäeleiset lauseet kuorivat esiin arkisten tilanteiden koomisuutta.

Kati Kelola, Suomen Kuvalehti

Levylla on taito kirjoittaa vähäeleisesti ja ilmavasti niin, että tekstin lumoava ydin jää lukijan löydettäväksi. Jos on viehättynyt viime vuosina Nelsonin ja Cuskin teoksista, Deborah Levyn tuotantoon kannattaa ehdottomasti tutustua seuraavaksi. Uskon, että hänen tapansa lähestyä kirjoittamista inspiroi kaikkia, jotka rakastavat kieltä ja kirjallisuutta. Että näinkin keveästi voi sanoa jotain painavaa.

Eleonoora Riihinen, Helsingin Sanomat

Sivumäärältään tiivis, merkityksiltään painava on Deborah Levyn elämänkerta-trilogian aloittava Mitä en halua tietää (S & S). Se kuvaa Etelä-Afrikassa syntyneen ja Englantiin muuttaneen Levyn kasvua naiseksi ja kirjailijaksi, mutta käsittelee paljon muutakin. Miltä rasismi näyttää lapsen silmin, miksi oma ääni on tärkeä löytää? Miltä tuntuu olla vähän kaikkialla ulkopuolinen? Levy osuu mutta ei upota. Tekee mieli kirjoittaa oivallukset ylös, ja palata niihin myöhemmin. Onneksi jatkoa seuraa.

Elisa Helavuori, Eeva

Deborah Levy
Pauliina Vanhatalo


Deborah Levy

Omistuskirjoituksia

Deborah Levy

Elämisen hinta