Lumoava kylpyläfantasia

Valmistaudun rentoutumaan aivan lähiaikoina. Valmistaudun hellittämään aivan näinä päivinä. Olen suunnitellut tämän kaiken tarkoin valmiiksi.

Nainen matkustaa vuoristossa sijaitsevaan salaperäiseen sanatorioon. Hän aikoo rentoutua tavoitteellisesti. Kylpylässä kaikki on katettu häntä varten: magnolia tuoksuu ja kylpytakissa säihkyy paljettinen logo, kun nainen laskeutuu altaaseen kosmologin hemmoteltavaksi. Iltaisin voi osallistua vaikka tanssiaisiin.

Eeva Åkerbladin tarinallisuutta ja runokieltä yhdistävässä teoksessa tutkitaan hoivan ja huolenpidon teemoja. Kylpylässä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on jokaisen tärkein henkilökohtainen projekti. Onneksi niin henkisyyden tavoitteluun kuin luontoyhteyden elvyttämiseen on tarjolla mitä moninaisimpia palveluita.

Teoksen lempeä, ajattelua ilahduttavalla tavalla vinksauttava kieli maalaa lukijan eteen elokuvallista menneiden aikojen tunnelmaa, mutta paljastaa unenomaisen kylpylätodellisuuden pinnan alta myös tummia sävyjä. Mitä seuraa, kun hoivasta tehdään yksilösuoritus ja kulutushyödyke?
 

Sähkökirja
Paperikirja
Osta

12.00 € 22.00 €

Proosaa ja runoa yhdistelevän teoksen lukeminen on kuitenkin lepohetki itsessään. Lukiessani haaveilen matkasta teoksen miljööseen, maagiseen vuoristokylpylään, jossa saa rentoutua moreenimarenkialtaassa ja karhumuorin altaassa.
Ulla Lehtinen, Kotiliesi

Åkerbladin fantastinen runomaailma muistuttaa Markku Paasosen ja Saila Susiluodon 2000-luvun alun proosarunojen poetiikkaa. Samaan aikaan sanasto on ajattomuuden tuntuun pyrkivää aforistinen runokieli kurottaa kohti Mirkka Rekolan ilmaisua ja tematiikkaa. [...]
Huolenpitojen kieli on viehkeää. Sen näennäinen raukeus kätkee kuitenkin alleen malttamattoman rytmin: Åkerblad pudottelee ajatuksia ja mielikuvia kuin pikkukiviä sormiensa välistä.
Johanna Osváth, Helsingin Sanomat 
 

Huolenpitoja kuvaa nyky-yhteiskunnan syvästi kieroutunutta suhdetta hyvinvointiin, oli kyseessä sitten ihmislajin, toislajisten tai luonnon hyvinvointi. Pahimmillaan ollaan tilanteessa, jossa suorittamisen tarve lähtee ihmisestä itsestään. Teos herättää kysymään, millaisessa maailmassa elämme. Millainen on maailma, jossa lepääminen on radikaali teko?
Marissa Mehr, Turun Sanomat

Huolenpitoja luo rikkaan kylpylämaailman, joka paljastaa itsestään lisää jokaisella uudella vierailulla.
Anna Hollingsworth, Kulttuuritoimitus

 

Eeva Åkerblad