Tutkimusta kokemuksista, jotka jättävät jäljen

Kokemus yhteydestä läheiseen, joka on kuollut, on yllättävänkin yleinen. Väitöstutkimukseen koottujen kokemusten perusteella läheinen voi ilmestyä uneen, tulla vierelle yhteisessä kodissa, jättää jälkiä tai olla läsnä vahvana aistimuksena, elämyksenä tai tuntemuksena, jonka kokija kuitenkin selvästi tunnistaa nimenomaan menehtyneen läheisen yhteydenotoksi. Monesti läheinen viestii jälkeen jääneelle jotakin henkilökohtaista, ja kokemus kohtaamisesta on useimmiten erittäin tärkeä, parantavakin, osa suremista.
Laajaan suomalaiseen tutkimusaineistoon perustuvassa tietokirjassa pohditaan vainajakokemuksia monelta eri kannalta: mitä kaikkea ne merkitsevät kokijoilleen ja millaisia viestejä vainajilta saadaan? Mukana on paljon autenttisia kertomuksia vainajakokemuksista.
 

Siltalan mukaan lähes kaikkien kokijoiden kuolemanpelko vähenee tai jopa katoaa kohtaamisen myötä. Moni ajattelee sen jälkeen kohtaavansa läheisensä uudelleen tuonpuoleisessa, mikä tuo elämään iloa ja merkitystä.
Hanna Wilkman, Me naiset
 

Kadulla tuli vastaan kuollut tuttava, seinistä kuului koputuksia - moni suomalainen uskoo kuolleen läheisen ilmestyneen, mutta siitä ei uskalleta puhua.
Petra Sneck, Iltalehti
 

Vainajakokemukset ovat yllättävänkin yleisiä. Kokemus kohtaamisesta edesmenneen läheisen kanssa on useimmiten tärkeä ja parantava osa suremista.
Eveliina Lauhio, Kotilääkäri
 

Tämä kirja tuo kuuluville niiden kaikkien ihmisten kertomukset, jotka on joko salassa pidetty tai vain harvoille ja valituille kerrottu. Läsnäolokokemukset ovat kuitenkin melko yleisiä, jopa kolmas osa suomalaisista on kokenut läsnäolokokemuksia.
Suvikukkasia -blogi
 

Markku Siltala