Elämisen hinta
Mitä tarkoittaa olla vapaa? Millaisia naisia meistä on lupa tulla? Miltä tuntuisi elää totuudellisesti, tinkimättömästi ja täynnä iloa? Ja vaikka löytäisimme nuo asiat, olisimmeko tarpeeksi rohkeita tarttuaksemme niihin?
Elämisen hinta kuvaa aikaa, jolloin Deborah Levy eli samanaikaisesti läpi äitinsä kuoleman, tyttäriensä muuton omilleen ja avioliittonsa päättymisen. Nämä tilanteet kirvoittavat ilmeikkään älykästä pohdintaa äideistä ja tyttäristä, naisiin kohdistuvista sosiaalisista odotuksista ja taiteellisen työn luonteesta. Ne piirtävät kuvan kirjailijasta mullistusten tilassa. Teos laajenee tutkielmaksi naiseuden ja kirjailijuuden. Kiitetyn trilogian toinen osa rinnakkaistodellisuuksista sekä huumaavan, kauhistuttavan vapauden tavoittelusta.
Elämisen hinta avaa noin viisikymppisen kirjailijanaisen elämää ihastuttavalla tarkkuudella, nostaa esiin teräviä ja mielenkiintoisia havaintoja naisena olemisesta; äitinä, vaimona ja luovana ihmisenä olemisen psyykkisestä ja emotionaalisesta hinnasta, siitä työmäärästä, millä rakennetaan kotia, joka palvelee kaikkien muiden tarpeita, paitsi naisen itsensä. Toisaalta myös siitä hinnasta, minkä vaatii elää naimattomana yhteiskunnassa, jossa avioliitto on elämisen standardi. Levy on hyvin niukka ja vähäeleinen kirjoittaja, ilmaisu on hyvin hallittua ja tarkkaa. Kaikkiaan Elämisen hinta on siis vallan oiva, pientä kokoaan suurempi teos.
Mikko, Kirjavinkit