J. A. Hollon palkinto


Maggie Nelsonin teos Vapaudesta beigellä taustalla. Kirjan kuvan alla teksti J. A. Hollon palkinto.

J. A. Hollon palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena edellisvuoden aikana ilmestyneestä korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä. Vuoden 2023 palkinnon saa Kaijamari Sivill Maggie Nelsonin teoksen Vapaudesta – Neljä laulua rakkaudesta ja rajoista (S&S) suomennoksesta. Alkuteos on englanninkielinen.

J. A. Hollon palkintolautakunnan perustelut:

Yhteiskunnallinen keskustelu ja arvot ovat polarisoituneet Yhdysvalloissa viime vuosikymmeneltä alkaen suoranaiseksi kulttuurisodaksi, jonka vaikutus on näkynyt Suomessa saakka muun muassa translaista, kasvisruokapäivistä ja alkuperäiskansojen oikeuksista käydyssä keskustelussa. Kirjassaan Vapaudesta Maggie Nelson tarkastelee kulttuurikiistan avainkysymyksiin kuuluvaa vapauden käsitettä taiteen, hoivan, seksuaalisuuden, huumepolitiikan ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta ja analysoi seikkaperäisesti ja näkemyksellisesti mutta myös mukaansatempaavan omakohtaisesti kulttuurisodan rintamalinjoja ja keskeisiä iskusanoja. Kaijamari Sivillin ansiokas suomennos välittää paikoin hyvinkin tiiviit pohdiskelut täsmällisesti ja luontevasti suomen kielelle ja tavoittaa pettämättömän tyylitajuisesti Nelsonin persoonallisen äänen.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) jakaa J. A. Hollon palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. 10 000 euron arvoisen palkinnon rahoittaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus. Kiertopalkintona kulkee Johannes Rantasalon lasiveistos Ydin.

Lisätietot palkinnosta: SKTL