Ilmiömäisen vastaanoton saanut esikoisromaani, Iida Turpeisen Elolliset, on kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.
Raati perustelee ehdokasvalintaa seuraavasti:
”Ihmisen suhde luontoon ja muihin eläinlajeihin, ja eläinten hyödyntäminen ihmisyhteisön raaka-aineena on keskeinen teema tämän päivän eettisfilosofisessa keskustelussa. Elolliset käsittelee teemaa jännittävästi yhdistämällä tieteen historiaa usealla eri aikatasolla hienosyisesti kerrottujen henkilöiden kautta. Elolliset tekee tuntemattomasta luontokappaleesta niin elävän, että lukijana haluaa mennä museoon hengittämään samaa ilmaa luurangon kanssa.”
30 000 euron arvoinen kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan 29.11. Palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö.
Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se käsittelee lajikatoa yhden lajin, stellerinmerilehmän, näkökulmasta. Luonnontutkija ja teologi Georg Wilhelm Steller löysi ja luokitteli uuden merilehmälajin tutkimusretkellä Beringinmerellä vuonna 1741, ja vain 27 vuotta myöhemmin laji oli metsästetty sukupuuttoon. Yksi kolmesta kokonaisena säilyneestä luurangosta löytyy Helsingin Luonnontieteellisen museon kokoelmista. Miten ja miksi stellerinmerilehmän luuranko on päätynyt tänne? Elolliset on yhden lajin muotokuva, hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut.
Myös Elollisten vastaanotto on ollut poikkeuksellinen. Siitä on otettu jo neljä painosta kahden kuukauden sisällä julkaisusta. Romaanin käännösoikeuksista on kilpailtu maailmalla suurten kustantamoiden kesken ennennäkemättömässä mittakaavassa. Toistaiseksi oikeudet on myyty 15 kielialueelle, joista merkittävimpinä mainittakoon Yhdysvallat ja Iso-Britannia, Saksa, Ranska, espanjankielinen maailma, Italia, Hollanti ja Ruotsi. Finlandia-palkinnon lisäksi Elolliset on ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi.
Iida Turpeinen (s. 1987) on helsinkiläinen kirjallisuudentutkija, joka valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirjallisuuden risteymistä. Kirjoittajana häntä kiehtovat tutkimustiedon kaunokirjalliset mahdollisuudet ja tieteen historian erikoiset anekdootit ja sivupolut. Turpeisen aikaisempiin kirjallisiin seikkailuihin lukeutuvat J. H. Erkon kilpailun voitto ja käsikirjoitus Ellen Thesleffin elämäkertaan pohjautuvaan sarjakuvaromaaniin.