fbpx

Kustantamo S&S Helsingin kirjamessuilla!


Helsingin Kirjamessut 2024

Löydät Kustantamo S&S:n kirjat osastolta 6s11, heti pohjoisen sisäänkäynnin jälkeen. Luvassa hienoja messutarjouksia ja signeeraukset aina esitysten jälkeen.

Tänä vuonna messuohjelmassamme on mukana suuri joukko kirjailijoita, yksi presidentti ja yksi muusikko: Vuokko Hurme, Astrid Swan, Elina Nikulainen, Miila Westin, Johannes Anyuru, Ralf Sirén, Johanna Förster, Anu Vähäaho, Meri Kuusisto, Eva Frantz, Anna Härmälä, Annastiina Storm, Marcus Rosenlund, Reetta Aalto, Meri Valkama ja Tarja Halonen, Emilia Karjula, Sanna Hirvonen, Mia Takula, Hannu Linkola ja Matti Mikkonen.

Messujen koko ohjelma.

Torstai 24.10.

Toukola
24.10. klo 14.00 – 14.30
Vuokko Hurme
Värikkäät-työpaja
Vuokko Hurmeen kuusiosainen Värikkäät sarja saa huikean jännittävän päätöksen. Kaikilla väreillä on oma salainen voimansa, tule testaamaan, mikä on sinun värivoimasi. Kirjailija Vuokko Hurmeen työpaja 7-12 -vuotiaille.

Töölö-lava
24.10. klo: 14.30–15.00
Iida Turpeinen
Iida Turpeisen Elolliset on jo kansainvälinen ilmiö
Yksi viime vuoden kirjallisista tapauksista oli Iida Turpeisen esikoisromaani Elolliset, jonka käännösoikeudet on myyty lyhyessä ajassa jo yli 20 kielialueelle – ja kiinnostus maailmalla sen kun kasvaa. Turpeinen käsittelee ihmisen ja luonnon välistä suhdetta niin taitavasti ja elävästi, että lukijan omakin luontosuhde saattaa muuttua. Miten Elollisista kasvoi lyhyessä ajassa tällainen kansainvälinen ilmiö? Minkälaisia ratkaisuja kääntäjä tekee työssään? Keskustelemassa Iida Turpeinen ja romaanin kääntäjät, tanskalainen Suomen kirjallisuuden kääntäjä Birgita Bonde Hansen ja virolaiskääntäjä Piret Pääsuke. Keskustelu suomeksi.
Haastattelijana Kirjallisuuden vientikeskus FILIn viestintäpäällikkö Hannele Jyrkkä.

Lonna
24.10. klo 15.00 – 16.00
Meri Valkama
Lukupiiri: Meri Valkama
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2022, Suomessa moni syytti Tarja Halosta, joka oli vuosia rakentanut suhteita Putiniin. Mitä tästä ajattelee Tarja Halonen? Meri Valkama päätti ottaa selvää. Lukupiiriin osallistuu toimittaja ja kirjailija Meri Valkama.
Haastattelija: Mirjam Ilvas

Töölönlahti
24.10. klo 16.00 – 16.30
Astrid Swan
Yle Kulttuuricocktail Kirjat: Kaksi kirjaa poissaolevasta äidistä
Mitä tapahtuu, kun äiti on poissa? Astrid Swan ja Sinikka Vuola kirjoittavat äidin poissaolosta. Swanin romaanissa Noitarakastaja taiteilija-äiti jättää perheen, mutta yrittää myöhemmin saada yhteyden tyttäreensä. Vuolan Myrskyn anatomia – säeromaanissa äidin poissaolo tuottaa kaipausta, joka heijastuu koko elämään. Kirjailijat keskustelevat Anna Tuluston kanssa siitä, millaisen kertomuksen äidin poissaolo synnyttää niin lähtevän äidin kuin äitiä kaipaavan tyttären näkökulmasta.
Haastattelija: Anna Tulusto

Kallio
24.10. klo 16.00 – 16.30
Elina Nikulainen
Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta
Suostumus on seksissä jokaisen oikeus, ja kansalaisaloitteen myötä se on nyt kirjattu Suomen lakiin. Tasa-arvokouluttaja Elina Nikulainen auttaa meitä pohtimaan ja ymmärtämään; kuinka pakit otetaan vastaan, miten nudejen lähettelyyn yhdistyy ilo ja vastuu ja mitä jokainen voisi oppia BDSM:stä. Haluatko? on kirja kaikille, jotka ovat joskus halunneet harrastaa seksiä tai kieltäytyä siitä.
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Perjantai 25.10.

Esplanadi
25.10. klo 11.00 – 11.30
Astrid Swan & Anna Härmälä
Taiteilija, äiti
Mitä erityisiä haasteita liittyy luovan ammatin ja äitiyden yhdistelmään? Miksi taiteilijuus ja äitiys on perinteisesti nähty huonosti yhteensopivina? Ja onko äitiys kaikkine sävyineen kotimaisen kirjallisuuden tämän hetken kuumin aihe?
Haastattelija: Mirjam Ilvas

Lonna
25.10. klo 11.00 – 11.30
Miila Westin
Sarjakuva lasten ja nuorten lukuinnon herättäjänä – miten se tehdään?
Voiko sarjakuva herättää lasten lukuinnon? Miten myyteillä luodaan jännitystä ja koukkua? Keskustelemassa Myyttiset-sarjakuvaromaaneillaan ansioitunut Miila Westin sekä Tyttö ja korppi -sarjakuvan luonut sarjakuvataiteilija Anne Muhonen. Lukuinnostaja Henriika Tulivirta haastattelee.
Haastattelija: Henriika Tulivirta

Senaatintori
25.10. klo 12.30 – 13.00
Johannes Anyuru
Ixelles
Ruotsalaisen August-palkitun Johannes Anyurun uusin romaani Ixelles käsittelee aikamme suuria kysymyksiä valeuutisista, manipuloidusta mediamaisemasta sekä köyhyyden ja huumeiden aiheuttamasta rikollisuuskierteestä. Ruotsissa Anyurua pidetään yhtenä parhaimmista luokkayhteiskunnan kuvaajista. Ixelles on myös on rakkauskirje kaunokirjallisuudelle, keksitylle elämälle ja kirjastoille.
Haastattelija: Li Andersson

Hakaniemi
25.10. klo 14.00 – 14.30
Ralf Sirén
Vapaaehtoisena Ukrainan joukoissa
Venäjän armeija aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Sota järkytti koko Eurooppaa. Monien suomalaisten tavoin Ralf Sirén ja Topi Huhtala ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi Ukrainan kansainväliseen legioonaan. Nyt he kertovat kokemuksistaan.
Haastattelija: Marcus Lindqvist

Kallio
25.10. klo 15.30 – 16.00
Johanna Förster
Unien sirkus
Monikerroksisessa tarinassa liikutaan lähitulevaisuuden totalitaarisessa Euroopassa, maagisessa rinnakkaismaailmassa ja päähenkilön muistoissa. Näistä syntyy kudelma, jossa kontrolloivan ympäristön valheellisuus asettuu vastakkain ilon ja mielikuvituksen kanssa.
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Lauantai 26.10.

Töölönlahti
26.10. klo 11.00 – 11.30
Anu Vähäaho
Koukuttavat historialliset romaanit
Anu Vähäaho ja Anna Misko kirjoittavat historiallisia romaaneja 1800-luvun Turusta ja Oulusta. Keskiöön nousevat tarkat historialliset kuvaukset ja nautittavat romanttiset tarinat. Mikä tekee 1800-luvusta niin kiehtovan? Suuret historialliset murrokset vai hierarkkinen säätyjärjestelmä, joka heittää kapuloita rakkauden rattaisiin?
Haastattelija: Mia Halonen

Kallio
26.10. klo 11.30 – 12.00
Meri Kuusisto
Liila
Meri Kuusisto kirjoittaa kirkkaasti ja sydäntäsärkevästi aiheesta, josta kotimainen kirjallisuus on tähän asti vaiennut: äidistä hyväksikäyttäjänä. Liila kertoo myös näkyväksi tulemisesta, toipumisesta ja valitusta perheestä. Se on poikkeuksellisen rohkea romaani, tekijänsä voimannäyte, jonka vino huumori tuo valoa sinne, missä salaisuudet ovat synkimpiä.
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Esplanadi
26.10. klo 12.00
Eva Frantz
Dekkarilauantai: Poliisit pelaa yhteen
Paneelikeskustelu poliiseista ja heidän toimintatavoistaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Suomen Dekkariseura
Eva Frantz (S&S), Kale Puonti (Bazar), Rake Tähtinen (Myllylahti).
Haastattelija: Aleksi Heikola

Hakaniemi-lava
26.10. klo 13.00–13.30
Mia Takula
Eläin ja ihminen kirjallisuudessa ja elämässä
Mia Takula on toiminut eläinten oikeuksien puolesta jo 1990-luvulta asti, ja häntä on kutsuttu sen vuoksi jopa terroristiksi. Eloonjäämisoppaassa hän pohtii oman elämänsä ja valintojensa kautta suhdettamme muihin eläimiin ja eloonjäämiseen. Sigrid Nunezin romaanissa Paras ystävä, jonka on suomentanut Kristiina Drews, päähenkilö suree kuollutta ystäväänsä ja yrittää huolehtia tältä jäänyttä tanskandoggiaan. Sekin suree isäntäänsä.

Töölönlahti
26.10. klo 13.30 – 14.00
Anna Härmälä
Sani ja vauvakommuuni & Sinkkumutsi
Sanilla on nyt vauva, ja niin on myös Sanin ystävällä Leilalla. Sani on tukena synnytyksessä, sillä heillä on muutakin yhteistä kuin tuore äitiys ja yksinhuoltajuus – ja se liittyy lasten isään. Elämän ihme, vauva, muuttaa Miian elämässä kaiken. Vielä enemmän kaikki muuttuu, kun vauvan isä ulkoistaa itsensä perhekuviosta. Keskustelu perheiden monimuotoisuudesta.
Haastattelija: Inka Vilkman

Kallio
26.10. klo 14.30 – 15.00
Annastiina Storm
Kymmenen ja yksi Maddasia
Annastiina Storm on kirjoittanut hillittömän satiirin vainoharhoista ja vallanhimosta. Siinä kansaa hallitsee suuri diktaattori Maddas ja tämän yhdeksän kopiota – mutta kukaan ei enää muista, kuka oli alkuperäinen hallitsija. Millaisilla tarinoilla vallan väärinkäyttöä oikeutetaan ja mistä syntyy ihmisen halu kontrolloida ja hallita kaikkea ympärillään?
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Lonna
26.10. klo 15.00 – 15.30
Marcus Rosenlund
Maanalainen elämä
Kolmen säästä, pieneliöistä ja avaruudesta kertovan bestsellerin jälkeen tiedetoimittaja Marcus Rosenlund vie meidät henkeäsalpaavalle matkalle maan alle. Kohteina muun muassa Hallstattin ikivanha suolakaivos, Lontoon maanalaiset joet, ydinjätteen loppusijoitustila Onkalo, sekä Erfurtin suuri käymäläkatastrofi.
Haastattelija: Heikki Valkama

Töölönlahti
26.10. klo 16.00 – 16.30
Reetta Aalto
Yle Kulttuuricocktail Kirjat: Kaksi kirjaa seksuaalisesta väkivallasta
Mitä seksuaalinen väkivalta tekee sen kohteelle? Helmi Kekkosen Liv! ja Reetta Aallon Musta aukko paljastavat seksuaalisen väkivallan kulttuurisen kehyksen: kohteen kokeman syyllisyyden tunteen ja vaikenemisen. Romaanit nostavat esiin tärkeän asian: aina pitää olla mahdollisuus sanoa ei. Kekkonen ja Aalto keskustelevat Anna Tuluston kanssa, millaista on kirjoittaa romaani suostumuksesta ja sukupuolittuneesta väkivallasta ja mikä vaikutus metoolla oli heidän kirjoilleen.
Haastattelija: Anna Tulusto

Kallio
26.10. klo 16.30 – 17.00
Mia Takula
Eloonjäämisopas
Mia Takula on toiminut eläinten oikeuksien puolesta jo 1990-luvun alusta asti, ja häntä on kutsuttu sen vuoksi jopa terroristiksi valtakunnan mediassa. Hänen teoksensa Eloonjäämisopas näkee muut eläimet itseisarvoisina olentoina ja osoittaa, että voidakseen itse selvitä ekokriisistä ihmiskunnan on pelastettava nuo muunlajiset eläimet. Eloonjäämisopas on ravisteleva mutta silti toiveikas matkaopas parempaan maailmaan.
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Senaatintori
26.10. klo 19.00 – 19.30
Meri Valkama & Tarja Halonen
Helsingin Sanomat: Perinnönjako
Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, alkoi syyllisten etsiminen. Suomessa moni suuntasi syyttävän sormensa Tarja Haloseen, joka oli vuosia rakentanut suhteita Vladimir Putiniin. Mitä tästä kaikesta ajattelee Tarja Halonen? Meri Valkama päätti ottaa selvää. Perinnönjako on maailmanpoliittinen keskustelukirja, jossa kaksi eri sukupolven edustajaa käy dialogia siitä, millainen maailma oli silloin ja miltä se nyt näyttää.

Töölönlahti
26.10. klo 19.00 – 19.30
Emilia Karjula & Sanna Hirvonen
Voiko rakkaudesta vielä kirjoittaa tuoreesti?
Emilia Karjulan Kuningatar Mab ja Sanna Hirvosen Margit todistavat, että kyllä voi. Molemmissa rakastuminen saa myyttiset mittasuhteet, ja maailma alkaa näyttää hiukan erilaiselta. Margit kysyy, kuinka hyvin läheisenkään ihmisen voi lopulta tuntea. Kuningatar Mabissa rakkaus näyttäytyy kuin toismaailmallisena voimana, jolle ihmisestä ei ole vastusta.
Haastattelija: Helena Kulmala

Sunnuntai 27.10.

Lonna-sali
27.10. klo 10.30–11.00
SKY: Käsikirjoituksesta kirjaksi
Miten käsikirjoituksen tie valmiiksi kirjaksi etenee kustantamossa? Mitä kustantamon työntekijät tekevät? Mihin kustantajia tarvitaan? Kustantamojen ammattilaiset kertovat.
Haastattelija: Johanna Forss

Kallio
27.10. klo 12.00 – 13.00
Mia Takula
Pelasta maailma!
Ilmastokriisi ja lajikato ovat tämän hetken polttavimmat huolenaiheet. Aiheesta keskustelemassa kirjailija, toimittaja Juha Kauppinen, taiteilija Nastja Säde Rönkkö ja kirjailija Mia Takula.
Haastattelija: Kallion lukiolaiset

Esplanadi
27.10. klo 16.00 – 16.30
Hannu Linkola & Matti Mikkonen
Kaseva – Jykeen kiven lämpö
Hannu Linkola kirjoittaa tinkimättömästä yhtyeestä, jonka tuotanto on kuin kätketty aarre. Sellainen, jonka ääreen jokainen löytää omaa reittiään. Kirjassa kuvataan tamperelaisen rock-kulttuurin kehitys 1960-luvulta Kasevan uuteen tulemiseen.
Lavalla mukana Kasevan nykyinen laulaja-kitaristi Matti Mikkonen.
Haastattelija: Ari Jaatinen