Minna Knus-Galán


Minna Knus-Galán on työskennellyt Yleisradiossa vuodesta 1992 reportterina ja toimittajana ajankohtaisohjelmissa, dokumenteissa ja ruotsinkielisissä uutisissa.
Vuodesta 2004 lähtien Knus-Galán on erikoistunut tutkivaan journalismiin. Tällä hetkellä hän on toimittajana TV1:n MOT-ohjelmassa. Hän on tutkinut muun muassa vanhustenhoitoa, korruptiota, lääketeollisuutta, kehitysapua ja Bangladeshin vaatetehtaiden työoloja. 
Knus-Galán on ollut mukana useissa kansainvälisissä yhteisprojekteissa, joissa on tutkittu veroparatiisien tietovuotoja, kuten Offshoreleaks, Luxleaks, Swissleaks ja viimeisimpänä Panama-paperit.
Knus-Galán oli vuosina 2009–2013 puheenjohtajana Tutkivan journalismin yhdistyksessä ja on mukana järjestämässä säännöllistä tutkivan journalismin Tutki!-konferenssia Helsingissä. Lisäksi hän opettaa tutkivaa journalismia yliopistoissa ja konferensseissa Suomessa ja ulkomailla ja on ainoa suomalainen jäsen kansainvälisessä tutkivan journalismin järjestössä ICIJ:ssä. 
Knus-Galán on valmistunut journalistiksi pohjoisespanjalaisesta Navarran yliopistosta vuonna 1992.
Palkinnot:
2015 Vuoden journalisti, Bonnierin suuri journalistipalkinto
2014 Anders Chydenius -mitali veroparatiisien avoimuuden edistämisestä
2012 Topeliuspriset, suomenruotsalainen toimittajapalkinto
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Kaunokirjallisuus on minulle henkireikä, tarpeellista vastapainoa työlleni tietoja kaivavana toimittajana. Sukellus vieraisiin maailmoihin, maisemiin, tunnelmiin. Ja tapa – minun pitää aina lukea ennen kuin nukahdan, olin kuinka väsynyt tahansa. Niin on ollut siitä lähtien kun opin lukemaan. 
Miten valitset aiheesi?
Tässä pätee sama kuin työssäni toimittajana: yhteiskunnallisesti tärkeät aiheet, epäoikeudenmukaisuudet, vallan väärinkäyttö ovat aiheita, joista kiinnostun, varsinkin jos joku yrittää salata näitä asioita yleisöltä. Ja useimmiten aiheillani on myös globaali ulottuvuus. ”Maailma on nenäliina”, sanotaan espanjaksi, mikä tarkoittaa että maailma on pieni. Ja tänä päivänä se on pienempi kuin koskaan. Ainutlaatuinen yhteisprojekti, jossa sadat journalistit tutkivat vuodettuja Panama-papereita vuoden ajan, on verraton esimerkki siitä. 

 

Teokset