Torsten Ekman

Torsten Ekman (s. 1943) on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri. Vuodesta 1967 vuoteen 1995 hän työskenteli Hufvudstadsbladetissa ulkomaan-, politiikan- ja taloustoimittajana.  Vuodesta 1995 vuoteen 2006 hän oleskeli perheineen pääasiassa Malagassa, ja kirjoitti siellä HBL:iin säännöllisesti kolumneja, joissa keskityttiin espanjalaiseen yhteiskuntaan ja elämänmenoon.
 
Historia on kiinnostanut minua aivan varhaisesta nuoruudesta saakka siitä asti kun luin ensimmäistä kertaa Topeliuksen Välskärin kertomuksia. Kirjoittaessani yritän tietoisesti välittää ns. tavalliselle lukijalle tietoa todella tapahtuneista asioista kertomalla niistä ja niiden välisistä kytkennöistä. Yritän tunnontarkasti kirjoittaa siten, että aikaansaannokseni kestävät tiukkojenkin asiantuntijoiden tarkastelun. Jonkinlaiseksi perusfilosofiaksi kirjoittamiselleni on kiteytynyt lausahdus T.S. Eliotin 1934 kirjoittamasta näytelmästä The Rock: 
Where is the wisdom we have lost in knowledge?
Where is the knowledge we have lost in information?
(Missä on viisaus, jonka hukutimme tietoon?
Missä on tieto, jonka hukutimme informaatioon?
Joku ajattelija on myöhemmin lisännyt: Missä on informaatio, jonka hukutimme dataan?
 
Olen nykyään jopa entistä voimakkaammin sitä mieltä, että toimittajien ja kirjailijoiden pitäisi ottaa tällaiset ajatukset ohjenuorakseen. Meidän tehtävämmehän on luoda järjestystä informaatiotulvaan, jonka pyörteissä elämme. Avullamme lukijat voivat paremmin jäsentää kaikkea saamaansa aineistoa, tosiasioita, asiayhteyksiä ja näkökulmia. Niin autamme heitä muodostamaan oman, todenmukaisen maailmankuvan ja voimme kenties osaltamme lisätä todellista tietoa ja ehkä jopa viisautta maailmaamme.
 
Palkintoja
Vuonna 2007 myönnettiin teokselle Suomen kaarti Svenska litteratursällskapetin H.L. Falckenin rahaston palkinto sekä Valtion tiedonjulkistamispalkinto. Perusteluissa todettiin mm:Ekmanin teos... välittää hienon ajankuvan Suomesta Venäjän keisarikunnan osana, kuvan joka on paljon enemmän kun pelkkää sotahistoriaa.

Punalippujen Helsinki