Timo Harakka

"Nykyään keskustelu kärjistyy nopeasti vastakkainasetteluiksi, joissa symbolisten asemien puolustus estää puntaroimasta avoimesti vaihtoehtoja. Kirja on paikka ja tila, jossa argumentin voi perustella perusteellisesti, pohtia vastaväitteitä, asettaa kysymyksen laajempaan asiayhteyteen tai jopa kokonaan uuteen valoon. Kirja on oikean demokratian työkalu toisin kuin anonyymi keskustelupalsta."
Kun journalistien ammattilehti kysyi kadunmiehiltä, keitä toimittajia he tuntevat nimeltä, vastaajien mieleen tulivat vain Ruben Stiller ja Timo Harakka. Sen jälkeen heräsi epäilys: "Vai onko ne toimittajia?" Kysymys on aiheellinen, varsinkin jälkimmäisen osalta, joka on Teatterikoulusta valmistuttuaan (1985-2005) toiminut myös politiikan ja draaman alueilla sekä valmistelee sosiologian väitöskirjaa Tampereen yliopistoon.
Harakka on vetänyt 15 vuoden aikana Yle-TV:ssä suosittuja ja palkittuja keskusteluohjelmia, mm. Musta laatikko (1997-2000), Pressiklubi (2005-2007) ja 10 kirjaa-sarjaa (2007, 2011-2013). Hän on myös kirjoittanut kolumneja melkein kaikkiin suomalaisiin sanomalehtiin, mm. Ilta-Sanomiin, HS Nyt-liitteeseen ja Suomen Kuvalehteen (1995-2000), ja lisäksi laajoja reportaaseja, joista on syntynyt myös kiitettyjä kirjoja. Yli 30-vuotisella urallaan hän on toiminut Ylioppilaslehden toimitussihteerinä ja Vihreän Langan päätoimittajana.
Timo Harakka on kotoisin Äänekoskelta ja asuu Helsingin Koskelassa. Uusperheessä on kolme lasta, teinistä vauvaan. Hän harrastaa sählyä ja arkkitehtuuria, saksankielistä kirjallisuutta ja brasilialaista musiikkia.
 
Miksi kirjoitat?
Intohimoni on perehtyä monimutkaisiin ja abstrakteihin, mutta tärkeisiin aiheisiin, jotka käyvät monien mielestä yli ymmärryksen. Jakamalla tämän tutkimusmatkan koetan selventää asiaa ja hälventää torjuntaa, kannustaa lukijaa ajattelemaan ja toimimaan. Siksi olen kirjoittanut Euroopan unionin mekanismeista (Spagettivatikaani), tehnyt tv-dokumentin globalisaatiosta (2003) ja pamfletin kansainvälisestä finanssikapitalismista (2009). Jos lukija on saanut otteen vaikeasta asiakokonaisuudesta, joka on siihen asti tuntunut ylivoimaiselta, se on paras kiitos työstäni.
Timo Harakka

Suuri kiristys