Mons Kallentoft

Mons Kallentoft (s. 1968) kertoo ryhtyneensä kirjottamaan dekkareita tavoittaakseen entistä suuremman lukijakunnan. Suunnitelma toimi: esikoisdekkari Midvinterblod (suom. Sydäntalven uhri) on myynyt pelkästään Ruotsissa puolen toistasataatuhatta kappaletta.

Jokunen lukija kirjailijalla lienee ollut jo ennestään. Mainosalalla työskennelleen Kallentoftin esikoisromaani Pesetas (2000) palkittiin parhaalle ruotsalaiselle esikoiselle myönnettävällä Katapult-palkinnolla. Ennen dekkaristinuraansa mies ehti kirjoittaa myös kaksi muuta romaania ja niin ikään palkitun ruokareportaasikirjan Food Noir. Ruoka onkin nykyisin vapaana toimittajana ja kirjailijana viihtyvän Kallentoftin intohimo: Kirjoitan pääasiassa gastronomisia reportaaseja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Ei reseptejä.

Dekkarien resepti on jotakuinkin päinvastainen: ei yhteiskuntakritiikkiä. Kallentoftia kiehtoo dekkareissa nimenomaan muoto, hän haluaa leikitellä lajityypin rajoilla ja tuoda tekstiin hieman taikaa. Monet dekkarit ovat niin äärimmäisen järkeviä. Minä halusin jättää tilaa päähenkilön intuitiolle. Joskus asiat vain tietää vaikkei varsinaisesti tietäisikään.

Mons Kallentoft on viettänyt nuoruutensa Linköpingissä, mutta asuu tätä nykyä Tukholman keskustassa vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa.
Mons Kallentoft

Kuva: Mia Carlsson Lataa painokelpoinen kuva

Sydäntalven uhri

Syyskalma