Mehmet Murat Somer

Vuonna 1959 syntynyt Mehmet Murat Somer on turkkilainen rikoskirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Hop-Çiki-Yaya -sarjasta, jonka näyttämönä on Istanbul, ja jossa esiintyy nimetön transvestiitti harrastajaetsivä.
Somer syntyi Ankarassa, mutta muutti Istanbuliin vuonna 1982 suoritettuaan loppututkinnon teknillisessä yliopistossa. Hän työskenteli Sonylla insinöörinä, ja tästä kokemuksesta hän on ammentanut kirjoittamisessaan. "En huuda apua runottarilta, hän toteaa, kirjoitan enemmänkin järjelläni insinööriajattelullani. Hän vaihtoi työpaikkaa johtajaksi Citibankiin, ja tätäkin työkokemustaan hän hyödyntää kirjoissaan. "Kun kirjoitan romaania, pohdin nopeuksia ja laskeskelen, milloin henkilöhahmojeni on mahdollista tulla nähdyiksi tapahtumapaikoilla. Pyrin myös vuorottelemaan tasapainoisesti rajuja ja hillittyjä kohtauksia. Somer on ollut johtamistaidon konsultti ja vetänyt yrityksissä työelämätaitojen ja henkilökohtaisen kehittymisen seminaareja vuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2001 hän joutui jäämään terveyssyistä osa-aikaeläkkeelle, ja silloin hän alkoi kirjoittaa. Minulle tehtiin avosydänleikkaus vuonna 1995 ja toinen vuonna 1996, ja olen häilynyt elämän ja kuoleman rajalla. 
Yksityiselämästään Somer toteaa: Kun Hop-Çiki-Yaya -sarjaa alettiin julkaista Turkissa, jotkut ystäväni luulivat, että olen drag-queen tai transseksuaali. Todellisuudessa en ole kumpaakaan. Pahoittelen, jos petyitte.
Lähde: Wikipedia
 
Somer johdattaa lukijan uskomattoman sankarinsa vanavedessä kerrassaan hulppeisiin ympäristöihin Istanbulin yöelämässä. Tämä hahmo, joka on kirjoissa pelkkä minä, on harrastajasalapoliisi, yökerhon omistaja ja tietokonenero. Kertomusten runkona on lähes huvin vuoksi rakennettu murhatapaus ja kiristysten vyyhti.
Jenny Teleman Sveriges Radionin ohjelmassa Kulturnytt
 
Mehmet Murat Somer

Kuva: Serkan Eldeleklioglu Lataa painokelpoinen kuva

Gigolomurha