Lars Sund

Hän tarttuu vakaviin aiheisiin huumorintajun ja hulvattomien tarinoiden avulla, ja esittää ne myötäeläen ja terävänäköisesti. Pohjalainen yhteisö ja sen puheenparsi ovat hänen teostensa vakioainesta. Tyylikeinona hänellä on maaginen realismi, ja kun hän sekoittaa kansantarinoita ja dokumentaarista aineistoa raikkaalla tavalla, lopputuloksena on viihdyttävä ja hullunkurinenkin sekametelisoppa. Hän uskaltautuu kokeilemaan monen lajityypin yhdistelemistä ja tasapainottelee eri kertojahahmojen näkökulmien välillä. Kertojana hänen vahvuuksiaan ovat mehevä kieli, mielikuvitus ja huumori, sekä kyky kuvata tapahtumapaikat ja tilanteet niin, että lukijasta tuntuu, kuin hän olisi itse nähnyt ne. Lisäksi hänellä on häkellyttävän monipuolinen, syvä ja laaja asiantuntemus. Hän on ilman muuta yksi suurista ja omaleimaisista kertojistamme. Svenska kulturfondenin palkintolautakunnan perustelut vuonna 2009 myönnetylle palkinnolle.
Tämä on ihan hirveää työtä, varsinaista vääntöä. Minun pitäisi ehkä mieluummin veistää purjeveneitä
Lars Sund, Ny Tid lehti 20.11.1997
 
Lars Sund syntyi Pietarsaaressa vuonna 1953. Hän opiskeli englantia, ruotsia ja kirjallisuustiedettä Åbo Akademissa, ja muutti 1980-luvun alussa Uppsalaan, jossa aloitti toimittajan ja kirjailijan työt. Syksystä 1999 lähtien hän on ollut päätoiminen kirjailija. 
Sundin esikoisteos oli vuonna 1974 ilmestynyt runokokoelma Ögonblick. Sitä seurasi vuoden päästä romaani Natten är ännu ung. Pietarsaaren katuelämän todenmukainen kuvaus nosti romaanin jonkinlaiseksi suomenruotsalaisen nuorison kulttikirjaksi. Seuraavassa teoksessaan, Vinterhamn, Sund kuvaa turkulaista opiskelijaelämää 1970-luvulla.
Seuraavat vuodet Sund uurasti kirjastoissa ja arkistoissa. Työn tuloksena syntyi vuonna 1991 Colorado Avenue, yksi kirjasyksyn merkittävimmistä romaaniuutuuksista kuten Upsala Nya Tidningin kirja-arvostelu otsikoi. Sundin kertojalahjakkuutta verrattiin Marqueziin, Rushdieen, Mobergiin ja Linnaan. Kuusi vuotta myöhemmin ilmestyi romaanin itsenäinen jatko-osa, Puodinpitäjän poika. 
 
Palkintoja
Colorado Avenue sai Ruotsissa Lundequistska Bokhandelnin suuren kirjallisuuspalkinnon, Suomessa Runeberg -palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin. Sekä Colorado Avenue että Puodinpitäjän poika olivat ehdolla Finlandia-palkinnon saajiksi. Kirjoista muokattiin myös näytelmät, jotka menestyivät loistavasti Wasa Teaterissa. Elokuva Colorado Avenue, joka perustuu molempiin teoksiin, tuli ensi-iltaan 7.9.2007. Sen trailerin voi katsoa Youtubessa.
 
Erikin kirja, itsenäinen päätösosa tälle Siklaxin kylästä kertovalle trilogialle, oli Finlandia-ehdokkaana: Trilogian päätösosa on lavea eeppinen romaani, jossa nykyhetki ja historia kohtaavat aivan verrattomalla tavalla, ja jossa menneitten sukupolvien äänet punotaan yhteen sen kanssa, miten kertojahahmo on nähnyt ja käsittänyt tapahtumien kulun ja niiden seuraukset."
Erikin kirja oli ehdolla myös Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kirjallisuuden valtionpalkinto sille myönnettiin vuonna 2004. "Kirja on seikkailu, jolla on itseoikeutettu paikka nykykirjallisuutemme suurten romaanien joukossa, toteaa valtion kirjallisuustoimikunta perusteluissaan. 
 
Vuonna 2004 Svenska litteratursällskapet palkitsi Erikin kirjan: Erikin kirjassa heräävät eloon monet 1900-luvun historian päätapahtumat kuvattuina tarkan yksityiskohtaisesti, mukaansatempaavasti ja luovaa kertojantaitoa osoittaen."
Vuonna 2009 Lars Sund sai Svenska kulturfondenin palkinnon. 
Vuonna 2011 Svenska litteratursälskapet palkitsi kirjan Aamu-unisen lintubongarin tunnustukset: Tekijä kuvaa ihmisen ja luonnon kohtaamista henkilötasolla esittämällä lintubongarin vaivoja ja ilon hetkiä. Mausteeksi joukkoon on ripoteltu filosofisia ja historiallisia välähdyksiä lintujen tarkkailun perinteestä ja ihmisen suhteesta luontoon.
Vuonna 2015 Svenska litteratursällskapet palkitsi myös romaanin Kolme sisarta ja yksi kertoja.
 
Käännöksiä
Ruotsissa Sundin kirjoja kustantaa Nordstedts. Teoksia on käännetty suomeksi, saksaksi, viroksi, tanskaksi, venäjäksi ja ranskaksi. 
 
Miksi kirjoitat?
Tahdon kertoa hyviä tarinoita, jotka saavat meidät nauramaan, itkemään ja elämään yhdessä kertomuksen henkilöiden kanssa mieluiten kaikkea tätä yhtä aikaa.
 
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Parhaimmillaan se paljastaa jotakin meistä itsestämme. 
Lars Sund

Kuva: Cata Portin Lataa painokelpoinen kuva

Kolme sisarta ja yksi kertoja