Elina Penttinen

Olen 34-vuotias taidehistorian maisteri, mutta työskennellyt lähinnä kulttuuriympäristö- ja kehitysyhteistyöalojen monitoiminaisena viestinnän-, seurannan ja arvioinnin (M&E) ja toimitusalalla. Neljä vuotta sitten elämäni muuttui ratkaisevasti: paketoin Helsingin Kalliossa sijainneen yksiöni ja muutin UNESCO:sta tarjotun työn perässä ja seikkailuhaluni sokaisemana Maputoon, Mosambikin pääkaupunkiin. Ja sillä tiellä olen edelleen: maan lämpimissä ihmisissä, lempeässä ilmastossa ja autioissa, silmänkantamattomiin jatkuvissa rannoissa oli jotain sellaista, josta en osannut enää päästää irti. 
Mosambikissa ihastuin myös maan rikkaaseen ruokakulttuuriin. Maa on kuuluisa trooppisista kaloistaan ja mehevistä merenelävistään, mausteisista kookospohjaisista intialaisresepteistään ja runsaista portugalilaisvaikutteistaan. Suomessa Mosambik tunnetaan kuitenkin yleensä huonosti ja sen ruokakulttuuri vielä huonommin. Tästä lähti idea mosambikilaisen reseptikirjan kirjoittamiseen: halusin jakaa osan siitä makujen ja tuoksujen rikkaudesta ja hyppysellisen maata kohtaan tuntemastani rakkaudestakin muiden suomalaisten kotikokkien kanssa, keittiön oven kautta ja yhteisen illallispöydän ääressä. 
 
Miksi kirjoitat?
Kirjoittaminen on osa työtäni, mutta samalla rakas harrastus. 
Päivätyössäni kirjoittamisella on tärkeä tiedonjakamisen ja viestinnän tehtävä, mutta vapaa-aikana kirjoittamiseen liittyy monia muitakin tasoja. Kirjoittaminen on keino ottaa asioihin armollista etäisyyttä. Samalla se antaa luvan tarkastella asioita röyhkeän uteliaasti ja läheltä. Kirjoittaminen antaa välineet artikuloida elämään liittyvää kauneutta, huvittavuutta ja raadollisuutta tavalla, joka tyynnyttää kiihtyneen ja virkistää surullisen mielen. Se on myös erinomainen tapa kuroa umpeen maantieteellistä etäisyyttä äidinkieleen ja käsitellä väistämättömiä ulkomaalaisuuden ja vierauden tunteita kulttuurisesti kovin erilaisessa maassa.
 
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Kirjallisuus on paras tapa jakaa pitkälle kehittyneitä, monipolvisia ajatuksia ja tunteita ja erinomainen väline jäsentää maailmaa.

Luen mieluiten
Tällä hetkellä luen mieluiten klassikoita, tiettyyn historialliseen ajankohtaan ja maantieteelliseen paikkaan sijoittuvia aikakausi- ja elämäkertaromaaneja sekä suomalaista nykykirjallisuutta viimeistä usein hoitaakseni koti-ikävää. Rentoudun mielelläni myös suomalaisten ja afrikkalaisten naistenlehtien parissa: niiden kautta on näkee mielenkiintoisella tavalla, miten eri naiseuteen liittyvät teemat painottuvat eri tavoin eri kulttuureissa ne ovat myös keino ymmärtää itseään paremmin suomalaisena naisena monikulttuurisessa kontekstissa.
Elina Penttinen

Kuva: Filipe Branquinho Lataa painokelpoinen kuva

Piripiri!