Agneta Rahikainen

”Keräilen elämäkertoja, muistelmia ja taiteilijakohtaloita. En ole kuitenkaan kiinnostunut vain elämäntarinoista, vaan myös tavasta, jolla ne on kerrottu. Mitä otetaan mukaan tarinaan, mitä jätetään pois, ja miksi. Ihminen ei ole oman elämänsä asiantuntija, eikä kukaan toinenkaan voi sitä olla, ei objektiivisesti eikä tyhjentävästi. Elämäkerran kirjoittamiseen on aina jokin syy. Kirjoittaja saattaa vaikka ihailla tai halveksia kohdettaan, kadehtia tai ihannoida häntä. Hän voi kirjoittaa myös tunteellisista tai puhtaasti nostalgisista syistä. Jos nyt kertoisin tässä jotakin itsestäni, sekin olisi värittynyttä. Siksi tyydyn toteamaan, että olen sarlakanpunaisen auringon naurava säde.”
Senkin uhalla, että tämä on värittynyttä kerrontaa, haluamme lisätä, että Agneta Rahikainen syntyi vuonna 1963 ja asuu Helsingissä. Hän elättää itsensä Svenska litteratursällskapetin ohjelmapäällikkönä, ja vastaa työssään mm. kaikista suomenruotsalaisen kirjallisuuden esiintymisistä Göteborgin ja Helsingin kirjamessuilla. Hän on parhaillaan viimeistelemässä väitöskirjaansa Poeten och hennes apostlar, joka käsittelee Edith Södergranista luomaamme myyttien värittämää henkilökuvaa. Hän on aikaisemmin julkaissut teoksia Södergranista, Henry Parlandista sekä Johan Ludvig ja Frederika Runebergista.
 
Miksi kirjoitat?
Minua ajaa lukemaan parantumaton uteliaisuus kuolleita runoilijoita ja myös muita historiallisia henkilöitä kohtaan. Minusta historia ja mennyt aika ovat yhtä jännittäviä, elleivät jännittävämpiäkin kuin kuvitteellinen kirjallisuus. Minua kiinnostaa koota vanhoista kirjoista, päiväkirjoista, käsikirjoituksista ja valokuvista noukkimiani tiedonmurusia luettavana tarinana johdonmukainen kokonaisuus. Kirjailijamyyttien tonkiminen on ehdottomasti minun erikoisalaani. Kaikilla, jopa runoilijoilla on inhimillinen puolensa.
 
Miksi kirjallisuus on tärkeää?
Ilman kirjallisuutta kieli, kulttuuri ja historia köyhtyvät. Lukeminen on välttämätöntä!

Tietokirjailija: Miten valitset aiheesi?
Kirjoitan sellaisesta, mikä kiinnostaa minua, todellisista ihmisistä. Toivon pystyväni tekemään heille oikeutta, etten loisi uusia kirjailijamyyttejä.
 
 
Palkintoja
Tiedonjulkistamisen palkinto 2003
Ruotsin Akatemia 2009
Svenska litteratursällskapet 2010
Vuoden 2014 Kanava-palkinto ehdokas perustelulla: Vahvan kirjailijaelämäkertavuoden merkkiteos kertoo Edith Södergranin kautta miten suomalainen modernismi sai alkunsa. Kirjailijan poikkeuksellinen elämä tavoitetaan ja piirretään lukijan eteen. Södergranin suhde Venäjään ja Eurooppaan avaa lukijalle näköaloja venäläiseen nykypolitiikkaan.
Vuoden Historiateospalkinto 2015, kunniamainita: Nuorena kuollut Södergran oli omintakeinen ja ristiriitainen runoilija, josta on rakennettu myytti modernismin airuesta. Rahikainen kaivaa pala palalta esiin oikean ihmisen.
 
Agneta Rahikainen

Kuva: Cata Portin Lataa painokelpoinen kuva

Edith