Minkälainen on köyhän arki nykypäivän Suo­messa? Onko byrokratisoitunut köyhyys vain sii­vottu kaduilta virastojen luukuille? Onko köy­hyydestä mitään tietä ulos? Milloin minusta tuli köyhä? Miten voin tarjota omille lapsilleni jotain muuta? Onko köyhällä oikeutta iloon, haaveisiin, vapauteen ja itsensä toteuttamiseen? 

Nämä ovat joitain niistä kysymyksistä, joita Mathias Rosenlund käsittelee omaelä mä kerral­lisessa teoksessaan Vaskivuorentie 20. Tuohon osoitteeseen Vantaan Myyrmäessä Mathias on perheineen asettunut hyvin samankaltaiseen lä­hiöön kuin se, jossa hän vietti oman lapsuutensa ensimmäiset vuodet Tukholmassa, missä isä ja äiti paiskivat lujasti töitä erilaisissa hanttihommis­sa. Myyrmäessä asuu paljon maahanmuuttajia, työttömiä, juoppoja ja Mathias, ikuinen kirjalli­suudenopiskelija, joka yrittää elättää lapsiaan ja kliinisesti masentunutta puolisoaan yhteiskunnan tuella ja tekemällä erilaisia pätkätöitä. Mathias Rosenlund kirjoittaa perheensä arjesta, köyhyy­destä ja omasta elämästään koskettavasti, häpeile­mättä ja suoraan. 

 

Synkkää aihetta käsitellään kirkkaasti ja koskettavasti.

Ilta-Sanomat

 
Vaskivuorentie 20 muodostaa kiinnostavan vuoropuhelun kaiken maailman itsensäkehittämisoppaiden kanssa. Saako ihminen seurata unelmiaan silloin, kun kotona on kaksi pientä lasta ja sairas vaimo elätettävänä? Onko köyhällä ylipäätään varaa unelmoida?

Rosenlund herättää taitavasti keskustelua esittämällä kysymyksiä, joihon ei tunnu olevan oikeita vastauksia: Kumpi on pahempi, kestää toivottomuutta vai antaa periksi?

Sanna-Kaisa Lähdeaho, Aviisi

Hän kirjoittaa koskettavasti ja oivaltavasti analysoiden.

Martta Kaukonen, Ilona

 

Kirjasta välittyy suhteellisen köyhyyden omakohtainen kokemus kipeänä. Se on myös tärkeä sosiaalipoliittinen puheenvuoro.

Leena Nygård, Keskipohjanmaa
 

Mietin kirjan lopetettuani (onnellisena!), kuinka hyvä, että Rosenlund sai toteutettua haaveensa ja sai kirjansa julkaistua. Kerrottua tarinansa. Hän lukee paljon, saa lohtua kirjallisuudesta, johon on hyvin helppo samastua. Kuitenkin nimenomaan kirjoittaminen on suunnattoman tärkeää, siihen on pakottava tarve.
Kirjainten virrassa

 

Mathias Rosenlund


Mathias Rosenlund

Kuohukuja 5