Valloittava ja vakuuttava Sophie elämäkertaromaani naisesta josta tuli legenda

Sophie neljätoista vuotta, seitsemän sisarusta. Tytön isä on maineikas ja äiti raamikas, perheen juuret ovat Saksassa ja koti Pietarin paraatikadulla. Elämä on yhtä huoletonta kuin vanhoissa romaaneissa.
Mutta sitten tapahtuu, mitä? Löytyy ensimmäinen ihastus (liebe, liebe, liebe!), saapuu kutsu tsaarin hoviin (tout nest pas possible de comprendre!), syttyy toinen ihastus (da, da, pravda), ja sattuu hairahdus. Mein gott ja aber natürlich.
Sophie naitetaan hollantilaiselle kauppiaalle, seikkailijalle. Suloinen kaupunkielämä vaihtuu synkeiksi salomaiksi, sillä aviomies vie perheensä läntiseen suuriruhtinaskuntaan, Suomen maaseudulle. Sophie kaitsee kasvavaa lapsikatrastaan ja pitää taloa pystyssä, kun miehestä ei siihen ole. Hänen selkänsä pysyy suorana ja kädet työteliäinä myös silloin kun elämä on ilottomimmillaan. Mutta Sophiellakin on rajansa, ja hän joutuu tekemään valintoja, vaikka sitten raskaita ja epäsovinnaisia.
Sophie on tunteilematon romaani, joka ei sen paremmin ylennä kuin alennakaan henkilöhahmojaan. Strömbergin harkittu, karsittu kieli on tulvillaan mustaa huumoria silloinkin kun romaanihahmojen elämässä ei tunnu olevan mitään hupaisaa. Romaani perustuu tositapahtumiin, Sophie von Behsen (18281886) elämään, ja kirjailija on hyödyntänyt työssään perimätietoa, haastatellut von Behsen sukulaisia Venäjällä sekä käynyt läpi oikeudenkäyntipöytäkirjoja.

Historialliset romaanit kutkuttavat minua. Menneen ajan elämän ehdot ja henkilöiden tapa selvitä niiden rajoissa tai rajoja ylittäen tarjoavat lavennusta omaan taivallukseen ja elinhetkeen. Sophie. on oiva otos 1800-luvun naisihmisestä, joka vähitellen ottaa ohjat ajasta ja tavoista riippumatta. Mikaela Strömberg on pöyhinyt sukulaisensa dokumentit ja hönkinyt ne henkiin.
Blogi: Tuijata, Tuija Takala

Jo itsessään kiinnostava elämäntarinsta tekee vastustamattoman Strömbergin eloisa ja värikäs tarinankerronta. /---/ Koko Behsen perheen elämäntyyli sotii ryppyotsaisuutta vastaan. Strömbergin kieli on lennokasta ja leikkisää.
Raija Hakala, Aamulehti ja Pohjalainen

Viisaasti Strömberg luo sadunomaisia näkymiä aikakauteen ja ihmisiin, joiden tunteista tai ajatuksista emme voi tietää mitään varmaa.
Suvi Ahola, Helsingin Sanomat

Romaanissaan Sophie Strömberg herättää historiallisen tarinan kinnostavasti eloon.
Pirjo Houni, Eeva-lehti