Maailman suosituimman lajin unohdetusta puolesta

Jalkapallosta on kirjoitettu paljon, jos jalkapallolla tarkoitetaan miesten pelejä. Silti puolet lajista on dokumentoitu huonosti. Naisten lajia varten Johanna Ruohonen matkusti ympäri Eurooppaa haastatellakseen nykyisiä ja entisiä pelaajia. Hän myös luki kaikki kuusi Helsingin kirjastosta löytynyttä kirjaa naisten jalkapallosta. Ja sen jälkeen muun löytämänsä kansainvälisen kirjallisuuden.

Naisten pelaaman jalkapallon historia yltää monessa maassa 1900-luvun alkupuolelle. Dick, Kerr Ladies täytti Englannissa stadionin 53 000 katsojalla jo vuonna 1920. Varhainen suosio nosti myös aktiivista vastustusta. Siitä huolimatta laji on nyt suositumpi kuin koskaan: 2019 naisten MM-lopputurnaus saavutti miljardi televisiokatsojaa, ja ammattimaisen pelaamisen sekä harrastajien määrä kasvaa ympäri maailmaa.

Naisten laji on matka jalkapallon historiaan ja nykyisyyteen. Kertova tietokirja pohtii ammattilaisuutta, harrastamista, kannattamista, näkyvyyttä ja tasa-arvoa jalkapallossa. Katseen kohteena ovat kotimaiset ja ulkomaiset sarjat sekä kansainväliset turnaukset.
 

Osta

10.00 € 30.00 €

Anne Mäkinen patsaansa ansaitsisi, eikä ehdotus suinkaan ole allekirjoittaneen. Sen teki hauskassa, analyyttisessä, raportoivassa, heittäytyvän fanittavassa, itseironisessa ja sopivan purevassa futiskirjassaan taidehistoriasta väitellyt futishullu Johanna Ruohonen.
(--)
Ruohosen kirja kannattaa lukea myös siksi, että se on hauska. Hän on intohimoinen jalkapallon rakastaja, eikä vain katsomossa, tai kirjoittajana.
Se on myös merkittävä ja ohittamaton teos aikakautemme jalkapallosta, lähtien mimmiliigasta ja takavuosikymmenien pelaajien muisteloista tämän päivän usein hyvin koulutettuihin tai opiskeleviin huippupelaajiin.
Janne Hopsu, MTV Uutiset
 

Johanna Ruohonen