Havis Amanda vuodelta 1906 on tunnetuimpia Helsingin symboleja. Kaupungin muut naiset ja heidän historiansa eivät välttämättä ole yhtä tunnettuja.

Helsinkiä on aikoinaan kutsuttu naisten kaupungiksi, sillä suuri osa maaltamuuttajista on perinteisesti ollut työssäkäyviä naisia, joille pääkaupungin toimistot ja liikkeet ovat tarjonneet työtä. Myös naisten koulutusmahdollisuudet ovat kehittyneet vuosien saatossa. Sata vuotta sitten lähinnä tavaratalot tarjosivat julkisen tilan, jossa naiset saattoivat oleskella vapaasti. Naiset ovat kuitenkin vaatimalla sekä politiikan ja taiteen keinoin ottaneet kaupunkitilan haltuunsa.

Naisten Helsinki on koonnut yhteen joukon asiantuntijoita, jotka kirjoittavat Helsingistä oman erikoisalansa näkökulmasta. Kirjoituksissa tarkastellaan muun muassa lähiöiden suunnittelua ja sen vaikutusta perheisiin, Helsingissä vaikuttaneita taiteilijanaisia, 1700-luvun liikenaisia, Pirkko Saision ja Tarja Halosen Kalliota ja sitä, kuinka polkupyörä laajensi naisten elämänpiiriä.

Naisten Helsinki on opaskirja kaikille, jotka haluavat nähdä ilmiselvän uudella tavalla.

Suomentanut Riie Heikkilä

Linkkejä

Naisten HelsinginFacebook-sivu

Kirjan sapluunakuvat löytyvät osoitteestawww.heidilunabba.com

Freja Bäckmanin taideprojekti A Very Special Place Helsinki:www.avsplace.org