Lukunäyte
Miksi äitiys on niin vaikeaa

Sukuni tarina on tarina eroista. Siinä erotetaan toisistaan ne, jotka olivat kerran toisilleen kaikki kaikessa, tai uskoivat olevansa. Lapset erotetaan vanhemmistaan: heidät lähetetään Ruotsiin, maalle sukulaisten luo, kesätyöhön kieltä oppimaan, leireille. Aikuiset jättävät toisensa tieten tahtoen.

Miten paljon kannammekaan mukanamme aiempien sukupolvien kokemuksia tragedioita, riemua, arkea ja asenteita? pohtii Sofia Torvalds. Kaunokirjallisuutta hipovassa teoksessaan hän tähyää menneisyyteen ja näkee Fannyn, naisen joka hylkäsi kaksi poikaansa rakkauden vuoksi, hän näkee Augustin, renessanssimiehen joka selvisi länsirintamalta. Hän näkee myös Karinin, tytön joka oli melkein kotoisin linnasta, Ernstin, miehen joka särkyi palasiksi ja monia muita. Suvun dramaattiset käänteet puhuvat vuoroin surua, vuoroin kauneutta.
Kirjailija kääntää katseensa myös itseensä, lapsuuteensa 70-luvun pääkaupunkiseudulla ja ennen kaikkea äitiyteen tässä ja nyt. Taustalla laulaa alati kuolleiden äitien kuoro.
Sofia Torvaldsin kauniin riipaiseva teksti tuo tapahtumat lähelle jokaisen lukijan kokemusmaailmaa: äitiys ei ole ennenkään ollut helppoa.

Intiimi, kaunokirjallisesti kirjoitettu teos on kertomus ihmisenä ja äitinä kasvamisesta.
Tuija Tihonen, Kotimaa

Vaikka romaani Luoksein jää kertoo Torvaldsin omasta suvusta, se pohtii yleisesti äitiyttä ja sitä, millaista tuhoa hylkäämisen kokemukset voivat saada aikaan.
E M, Me Naiset 

Luoksein jää vie mennessään ensimmäisiltä sivuilta lätien. Kerronnassa kulkevat mukana suvun menneet äidit ja heidän ratkaisunsa. Avioerojen vaivaama suku on jättänyt jälkeensä kysymyksiä hylkäämisestä ja lapsen usein unohdetusta kokemuksesta. Lukiessaan luule istuvansa Torvaldsin olohuoneessa keskustelemassa kirjailijan kanssa.
Päivi Häkkinen, Askel


Sofia Torvalds

Pakko laihtua