Tiia lupaa hoitaa kesälomalla antiikkikauppias Mörnerin kultakalaa ja kastella hänen kaktuksiaan. Hän lupaa mennä antiikkikauppiaan kotiin yksin, mutta paras kaveri Peggi tulee tietenkin mukaan, ja Harri ja Jakob. Kultakalalle pitäisi antaa vain pieni muren kalanruokaa, mutta kaverukset sää­livät sitä ja antavat vähän enemmän ja vähän parem­paa, sipsejä ja jäätelöäkin. Kultakalan ja kaktusten hoito osoittautuu lopulta odotettua vaativammak­si tehtäväksi, ja antiikkikauppias Mörnerin loman lähestyessä loppuaan on hoidettava monta asiaa ennalleen 

Kultakala on itsenäinen jatko-osa 2012 ilmes­tyneelle lastenromaanille Päivän Harri. Se kertoo 10-vuotiaasta Tiiasta, joka asuu Ystadissa suomen­ruotsalaisen isänsä kanssa ja elää niukkaa elämää. Kirja käsittelee monia tärkeitä ja vaikeitakin aihei­ta, kuten ystävyyttä, vastuuta eläimistä, kuolemaa ja monikulttuurisuutta. 

 

Alakosken Kultakala on yhtä valloittava kirja kuten sarjan ensimmäinen osa. 

Marja Welin, Keskisuomalainen


Lapsen uteliaisuus tulee kirjassa hienosti esille. Se herättää tunteita ja muistuttaa tavoista, joihin oli helppo samastua tuossa iässä. Päähenkilön puhuessa pilvenreunalla istuvasta äidistään kirjasta huokuu lapsen lämpö ja kaipaus.

Vivi Lindroos, Helsingin Sanomat

 

Vakavatkin teemat tarjoillaan hienovaraisesti ja mutkattomasti.

Anna-Kaisa Asuja, Kotivinkki


ajankohtainen, vapautunut ja monella tavalla kumartelematon tarina, jota leimaa kevyen kapinallinen pohjavire.

Maaria Rousu, Onnimanni


Susanna Alakoski

Lähimmäisen huhtikuu

Susanna Alakoski

Köyhän lokakuu