Koukuttava, hauska ja nerokas romaani

On vuosi 1995. Johanna Morrigan on muuttanut Lontooseen. Suurkaupunki lupailee hänelle hyvää: arvostetun musiikkilehden kolumnistina Johanna päästää ilmaisunsa valloilleen samaan aikaan, kun hän ahmii nuoruuttaan popkulttuurin mekan sakeassa ilmassa.
Elämä kaiken keskipisteessä tuo esiin myös kuuluisuuden varjot, vastuun ja raskauden. Johannan elämää mutkistaa (umpisovinistisen työyhteisön lisäksi) kuuluisa koomikko Jerry Sharpe. Hän on vampyyri, Johannan ystävä Suzanne varoittaa. Hän tuhoaa nuoret tytöt. Niin, ja hän on täysi mulkku.
Nöyryyttävän tapahtumasarjan keskellä naistenvessassa kuuluu tuntemattoman kuiskaus: Me too.
Caitlin Moran on mestari yhdistämään riemukkaan viihteen vakavampiin teemoihin, älylliseen pyöritykseen ja kirjallisiin flirtteihin. Kuinka olla kuuluisa on mukaansatempaava ja tarkkanäköinen kuvaus ajasta ennen #metoota, jolloin feminismi etsi nykyistä muotoaan. Kirja on oodi ystävyydelle ja naisten yhteiselle rintamalle.
Caitlin Moran (s. 1975) on rakastettu brittiläinen televisiokasvo ja kolumnisti, jonka kirjat ovat maailmanlaajuisia menestyksiä. Hänen palkittu bestsellerinsä Naisena olemisen taito ilmestyi suomeksi 2012. Johanna Morriganin nuoruudesta kertova Näin minusta tuli tyttö ilmestyi suomeksi 2015.
 

Moranin romaanista on luettavissa niin sydämeen käyvää tyttöjen arvostamista ja tyttöyden tärkeyden esille tuontia kuin myös oikeuksien omiin käsiin ottamisen tärkeyttä. Tytöt ansaitsevat vihdoinkin tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja arvostetuiksi sellaisina kuin he ovat. He ansaitsevat saada puolustajakseen ja tulkikseen Moranin kaltaisen räväkän feministin, joka ei suostu olemaan hiljaa.
Reader, why did I marry him? -blogi

Kuinka olla kuuluisa on hauska ja viihteellinen musiikkikulttuurin, julkkiselämän pintaliidon ja 1990-luvun puolivälin Lontoon kuvaus, mutta käsittelee myös vakavampia teemoja kuten feminismiä, seksuaalista hyväksikäyttöä ja naisten solidaarisuutta.
Suosittelen myös miehille: Moranilla on viihteen lisäksi tärkeää sanottavaa. Sitä paitsi jos lukee ja sisäistää Jon kirjan lopusta löytyvän palopuheen huolella, parantaa melko lailla varmasti menestystään sängyssä naisten kanssa.
Mikko, Kirjavinkit

Caitlin Moran


Caitlin Moran

Näin minusta tuli tyttö