Elämänmakuinen ja elämänkokoinen romaani eeppisen kerronnan taiturilta

Tulevaisuudesta ei juuri tiedä vuonna 1948, kun ylen määrin on vain puutetta, säännöstelyä ja epävarmuutta.
Selluloosankatkuisessa pikkukaupungissa amatööri­teatteriseurue päättää uskaliaan uljaasta satsauksesta: näyttämölle sovitetaan Anton Tehovin Kolme sisarta.
Päärooleihin valituilla kolmella naisella ei ole juuri muuta yhteistä kuin nuoruus ja rakkaus teatteria kohtaan. Vastavalmistunut kansakoulunopettajatar Ulla-Maj, näytelmän Olga, on paennut taustaansa ja katkeroitunutta äitiään. Margitin Maan! porvarillinen perhe odottaa häneltä lähinnä avioitumista ja kotirouvan roolia, ja hän osaa uskotella, että ne ovat myös hänen omia haaveitaan. Irinaa esittää unelmointiin taipuvainen Iris, työläisen tytär. Seuruetta ohjaa piinkova ammattilainen, taiteilijaprofessori Mirjam Bergbom, joka on saanut oppinsa Moskovassa.
Näytelmä ei koskaan saa ensi-iltaansa, vaan se keskeytyy tragediaan vain minuutteja ennen esiripun nostoa.
Mutta kuka on otsikon kertoja, rampautunut radanvartija, joka pitää polveilevaa kirjaa tarkkasilmäisen variksen ja herkkävireisen runoilijan suotuisalla avustuksella?
Osansa saa koko kirjava joukko kaupunkilaisia, mutta romaanin polttopisteessä on kolme naista: heidän unelmansa, toiveensa, rakkautensa, avioliittonsa ja yhtä lailla pettymyksensä. Koko muun maan lailla he tekevät parhaansa työntääkseen sodan mielestään ja rakentaakseen jotain uutta, jotain hyvää ja parempaa. Mutta ei sodan muisto ole niin vain painettavissa unholaan eikä ensi-illankaan.

Sähkökirja
Paperikirja

Naisille tapahtuu, romaani vetää. Mainiosti Sund on hahmottanut sivuosien naiset

Vesa Karonen, Helsingin Sanomat

 

Med Tre systrar och en berättare har Lars Sund påbörjat en ny trilogi om Finlands historia, från kriget fram till våra dagar. Och av den första delen att döma är detta något vi skall glädja oss åt. Med Lars Sund som skicklig vägvisare kan vi vara säkra på att resan inte blir tråkig utan ständigt berörande, utmanande och litterärt intressant. 

Claus Elholm Andersen, Hufvudstadsbladet

Lars Sund osoittaa olevansa mestarillinen tarinankertoja.
Anita Salmi, Keskipohjanmaa

Vahtituvan symppaatisen sankarin tarinointihalu ja -taito ovat niin mittavat ja hänen kielenkäyttönsä niin värikästä, että hänen ja hänen kaupunkilaistensa kanssa jää seurustelemaan vielä pitkään romaanin lopetettuaankin.
Raija Hakala, Aamulehti

Lars Sund on kuin lakeuksien John Irving, joka kehottaa lukijaansa istumaan kaikessa rauhassa omenapuun alle ja kuuntelemaan vielä yhtä muutaman kymmenen sivun mittaista sivujuonetta, joka on aina niin kiehtova, että joku vähäisempi kirjoittaja ilisi säästänyt sen itsenäisen romaanin aiheeksi. Kolme sisarta ja yksi kertoja on parin viime kvartaalin paras suomalainen romaani.
Tommi Aitio, Kauppalehti

Voi rakkaus, mikä romaani! Kirja ja lukukokemus olivat niin ihania, että haluaisin melkein pitää tämän helmen mustasukkaisesti vain itselläni, mutta en tee sitä, vaan kehotan: Lukekaa tämä!
Blogista: P.S. Rakastan kirjoja