eli kertomus poikkeuksellisista ja järkyttävistä tapahtumista, jotka aikanaan herättivät suurta huomiota Ruotsin kuningaskunnan Turun kaupungissa

Luutnantti Carl Wennehielm on matkalla raatihuoneelle saatuaan edellisenä iltana salaperäisen viestin. On alkukesä Turussa vuonna 1796. Wennehielm väistelee mukulakivikujalla hevoskärryjä ja hevosten kakkaroita. Torilla on aina kuhinaa, vaikka suuret markkinat ovat vasta tulossa. Tunnollisena miehenä Wennehielm haluaa olla ajoissa paikalla, sillä hänet on selvästi kutsuttu tapaamiseen tärkeässä asiassa.

Ranskan vallankumous ja monet sodat ovat suistaneet Euroopan sijoiltaan. Poliittiset intohimot vellovat, sivistyselämään vaikuttavat uudet virtaukset, kaupankäynti etsii muotojaan. Ja kun Ruotsin kuningaskunnan Turun kaupungin liepeiltä löydetään ruumis, eivät löydön taustalla ole sellaiset syyt, joihin on totuttu. Tarvitaan luutnantti Carl Wennehielmin kokemusta ja tarkkaa silmää selvittämään tapahtumien kulkua.

Yhdessä kaupunginviskaali John Appengrenin kanssa Wennehielm paneutuu setvimään ruumiin mysteeriä. Tehtävä osoittautuu vähintään niin haastavaksi kuin Turun maistraatissa on alun alkaen ounasteltu. Tutkimusten edetessä Wennehielm joutuu myös oman elämänhistoriansa äärelle tavalla, joka ei aina ole kovin mieluisa. Kun työ on jo käymässä yli luutnantin voimien, emännöitsijä mamselli Mannelinin määrätietoinen huolenpito ja kaupungin väen tuntemus nousevat arvoonsa.

Heino on hyödyntänyt kirjansa juonessa ihailtavan hyvin historiallisia faktoja. ...
Heinon dekkarissa on samanlaista vauhtia ja nykyaikaista otetta kuin ruotsalaisessa televisiosarjassa AD 1790. ...
Luutnantti Wennehielmin tutkimuksille odottaa tietenkin jatkoa ...
Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat

Seikkailu ja historia kohtaavat hienolla tavalla Jyrki Heinon romaaniavauksessa. Kirjan ... luki liki ahmien.
Veli-Matti Henttonen, Salon Seudun Sanomat

Heino osaa kuljettaa juonta taitavasti ja ajankuvaus tuntuu hyvinkin uskottavalta. 
Juha Pikkarainen, Yle Lappi

Heinon murhamysteeri Kellari sisältää paljon kiintoisaa tapa- ja kulttuurihistoriaa, mukavassa muodossa.
Ratkojaksi ryhtyy mertenkin takaista maailmaa nähnyt luutnantti Luutnanttia tukee nuorempi kaupunginviskaali, eikä suomalainen rikoskirjallisuus ole toviin tutustuttanut kiehtovampaan kaksikkoon.
Antti Majander, Helsingin Sanomat

Verkkaisen sofistikoitunut kerronta, jossa välillä nostatetaan jännitystä, ruoditaan kuningaskunnan tulevaisuutta ja välillä pohditaan, että mitä tänään syötäisiin, vie lukijan mukanaan.

Kerronta on sujuvaa mielikuvan luomista siitä, minkälaista olisi ollut kulkea luutnantin saappaissa Turun kaduilla ja laitamilla reilut 200 vuotta sitten. Heino onnistuu vuosisatojen takaisen Turun atmosfäärissä siinä, missä Mika Waltari Mikael Karvajalassa.

Ari Niemi, Turun Sanomat

Heinon vahvuus on murhamysteerin rakentamisessa, joka harhauttaa useasti ja paljastaa luonteensa vasta tarinan loppumetreillä.
Petja Savoila, Keskisuomalainen

 
 

 ... Heino on kirjoittanut onnistuneen ja mukavantuntuisen esikoisromaanin. Samalla kun Kellari on monivivahteinen dekkari, se on elävä kuvaus Turusta 1700-luvun loppuvuosina. 

Kyösti Salovaara, Ruumiin Kulttuuri

Kirja on kirjoitettu sujuvasti ja taidolla. Se saa toivomaan jatkoa ...
Tuomas Saarikko, Aamuposti
 

Jyrki Heino


Jyrki Heino

Kelmit

Jyrki Heino

Kello