Eurooppalaisten ihmiskeskeisen ajattelun rajoja jäljittämässä

Fantasma vie lukijan Euroopan rautateille, jotka usein johtavat Roomaan. Pitkien junamatkojen puuduttavuus, tylsyydestä versoavat näyt ja ikkunoista avautuvat maisemat lomittuvat antiikin ja keskiajan tekstien ei-inhimillisten olentojen, kasvien ja eläinten kuvauksiin. Tarkastelun kohteina ovat esimerkiksi kasvitieteellisten puutarhojen historia, keskiaikaisen mystikon Hildegard Bingeniläisen luonnonfilosofia, ranskalaiskirjailija Hélène Cixous'n esseiden eläinteemat, antiikin raunioiden freskot ja kreikkalaisen taruston taikojentekijä Kirke.

Havaintoja sävyttää tiedon ja tietämisen epävarmuus, kulkemista motivoi halu kohti selittämätöntä. Fantasma on matkakuvaus ja essee, tutkimusmatka ja runsaudensarvi, josta ei ehkä nouse esiin lopullisia totuuksia mutta jossa koetaan etsimisen ja eksymisen
syvää riemua.
 

Paperikirja
Sähkökirja
Osta

20.00 € 28.00 €

Fantasma sisältää paljon tietoa keskiajan uskomuksista, taruolennoista ja eurooppalaisesta taiteesta, mutta parasta siinä on juuri lukijan odotusten haastaminen ja matkustamiseen ja tutkimiseen liittyvien kuvien koettelu. Kerronta on runsasta ja rönsyilevää, mutta silti selkeää.
Outi Hytönen, Parnasso
 

Fantasma tarjoaa älyllistä ja vapauttavaa toisin ajattelua, mikä tekee siitä inspiroivan. Kaunokirjalliseksi esikoisteokseksi Fantasma on vaikuttava, eikä toivottavasti jää kirjoittajansa ainoaksi julkaisuksi.
Marissa Mehr, Turun Sanomat
 

Tanja Tiekso