Lukunäyte
Yhdessä tehty maistuu makeimmalta tervetuloa keittiöön, lapset!

On korkea aika hylätä ajatus keittiöstä aikuisten reviirinä: hyvä ruoka ja hauskat kokkaussessiot eivät ole vain täysikasvuisten etuoikeus. Apukokki maailmalla on lasten ja aikuisten yhteinen keittokirja, jonka jokainen resepti on kirjoitettu yhdessä tehtäväksi. Kirja sukeltaa eri ruokakulttuureihin Kaliforniasta käsin. Olennaisessa osassa on yleisamerikkalainen keittotaito mutta myös meksikolainen, kiinalainen, intialainen ja italialainen keittiö sekä Louisianan herkullinen cajun- ja kreolikeittiö. Jenkit rakastavat liharuokia, hampurilaisia ja pizzaa, mutta niiden vastapainoksi on noussut luomua, terveellisyyttä ja eläinten hyvinvointia korostava ruokabuumi, mikä otetaan kirjassa huomioon.
Työvaiheet ja apukokin ja aikuisen tehtävät on merkitty selkeästi resepteihin. Nuorille kokeille on varattu helpot ja turvalliset hommat. Arjessa testattujen ohjeiden avulla jopa kolmevuotias voi osallistua ruuanlaittoon alusta loppuun.
Kirja syntyi nelihenkisen perheen muutettua vuodeksi Kaliforniaan. Matkalle lähtivät luonnostaan ennakkoluuloton esikoinen ja huomattavasti valikoivampi kuopus, mutta kotimaahan palasi yksi keittiössä luuhaava pikkukulinaristi lisää.
 
Apukokki maailmalla osoittaa, että lapset arvostavat hyvää ruokaa siinä missä aikuisetkin. Ennakkoluulottomuutta voi oppia, ja parhaalta maistuu ateria, jonka on saanut itse valmistaa yhdessä vanhempien kanssa.
 

Mediassa:

Filmitähdetkin rakastuivat suussa sulavaan Pasta Alfredoon
Pippuri.fi 26.10.2015

Yhdessä kokkaaminen on laatuaikaa. Lasten kanssa tehty ruoka on vain parempaa. Ei sille mitään voi.
Iltalehti 24.10.2015

Lopputulos on paitsi hyvää ruokaa, myös reippaasti syöviä ja ruoasta kiinnostuneita lapsia. Uusiin makuihin on helpompi tutustua kun ne ovat tuttujen suosikkien kavereina.
Kodin Kuvalehti 12.3.2015

Vaikka Apukokki maailmalla on tehty lapsiperheille, sen reseptiikka vetoaa perheettömiinkin kokeilunhaluisiin kokkeihin. Ohjeet ovat amerikkalaisklassikoita ja etnisen keittiön kuuluisia helmiä.
Aamulehti, Satakunnan Kansa, Kaleva, Ilkka, Pohjalainen, Keskipohjanmaa, Hämeen Sanomat, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat 9.4.2015

Kertakaikkiaan hieno kirja. Neuvoo hyvin hienosti, miten saa lapset mukaan tekemään ruokaa. Tää olis hyvä koulukirja kanssa. Kannattaa hankkia, jos on lapsia tai lapsenlapsia.
MTV3 Studio55 13.3.2015 lukupiiri (kohdassa 3:185:10)

Nauti. Yhdessä tekemällä saat reippaasti syöviä ja ruoasta kiinnostuneita lapsia.
Meidän Perhe 13.3.2015

Lapset ovat osallistuneet ruuanlaittoon pienestä pitäen. Olisiko Pihla ollut kaksi, kun hän tuli ensimmäisen kerran keittiöön ja halusi auttaa. Otin tuolin ja pistin selkänojan hellaa vasten. Sitten mitattiin yhdessä mausteita ja sekoiteltiin.
Mondo 4/2015

Olemme huomanneet, että auttaa, kun lapsi saa olla mukana laittamassa ruokaa. Lasten serkku sanoi inhoavansa fenkolia mutta pilkottuaan sitä kalakeittoon hän ilmoitti pitävänsä siitä.
KaksPlus 3/2015

Uusia ulottuvuuksia on tullut lasten myötä, sellainen hullu kokeilunhalu. Kun lapset oli pieniä, me kokattiin usein lattialla. Joku kakun koristelu on siinä helpompi tehdä, ja sotkut tulee jos ne tulee.
Radio City 16.3.2015

Lapset mukaan kokkailemaan! Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokki maailmalla (Schildts & Söderströms) tarjoaa kansainväliset ohjeet.
Kotiliesi 6/2015

Kirjan kiintopisteenä on San Franciscon lahti, jossa monet ruokamaailmat kohtaavat. Yleisamerikkalaiseen keittiöön keskittynyt teos nappaa vaikutteita esimerkiksi meksikolaisesta, kiinalaisesta ja italialaisesta keittiöstä. Kaikki kirjan reseptit on testattu yhdessä lasten kanssa.
Ruoka.fi 8.4.2015

Apukokki maailmalla on jatkoa Miikka Järvisen ja Maija Kosken esikoisteokselle Apukokin keittokirja (2010) jossa opetettiin pienten lasten vanhempia laittamaan ruokaa yhdessä vanhempiensa kanssa
Vantaan sanomat 7.1.2015

Yksi vuoden kiinnostavimmista keittokirjoista saattaa olla tässä: teos jossa kokataan maailman makuja perheen pienimpien kanssa.
Aamuposti ja Uusimaa 6.1.2015

Blogeissa:

Hyvän päivän iltapala: Nämä raikkaat kesärullat maistuvat myös syksyllä ja niiden tekoon voi osallistua vaikka koko perhe.
Suomen ASH #MakujenPäivä 9.10.2015 

Jatkoa ihanalle Apukokin keittokirjalle. Kirjan sisällys riemastuttaa; reseptiosionsa saavat niin kalifornialainen, lousianalainen kuin muukin amerikkalainen, meksikolainen, kiinalainen, intialainen ja tietty se italialainen, kaikki vähän sieltä San Francicon lahden vinkkelistä, sillä sieltähän nämäkin kaikki ruokasuuntaukset löytyvät.
Kaikki äitini reseptit, Apukokin sitruunakana  17.10.2015

Tämä papukeitto maistuu jo kymmenen minuutin keittämisen jälkeen, mutta vielä paremmin pitkään muhitettuna kun maut ovat tiivistyneet. Ruoka toimii aivan loistavasti myös uudelleenlämmitettynä esimerkiksi lounaaksi Keiton ohjeen löysin Miikka Järvisen ja Maija Koskin kirjasta Apukokki maailmalla. Kirja tuo minulle jostain syystä hymyn huulille. Ehkä se johtuu kuvista, joissa lapset pilkkovat, mussuttavat ja hymyilevät. Tai ehkä se on rento ote, joka kirjasta välittyy. Apukokki maailmalla on syntynyt perheen muutettua vuodeksi Kaliforniaan. Eri ruokakulttuureita huolettomasti yhdistelevä kirja on hyvä siihen tilanteeseen kun miettii mitä ihmettä sitä nyt kokkaisi ja pää ihan kumisee ideattomuutta. Siihen kohtaan voisi kirjan resepteistä valita vaikka mac & cheeseä, intialaista sinikastiketta tai kurpitsaruukkuja. Resepteihin on erikseen merkitty kohdat jotka lapsetkin osaavat tehdä tai joita tehdään yhdessä lapsen kanssa. Saman perheen Apukokin keittokirja on myös osa keittokirjakokoelmaamme.
Sillä Sipuli 7.10.2015

Nyt kokataan rapakon takana ja totta kai uusin reseptein. Parhaiten kirja sopii sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisestä makumatkailusta. Kirjan resepteissä esitellään meksikolaista, kiinalaista, intialaista ja italialaista keittiötä, tietenkään periyhdysvaltalaisia makuja unohtamatta.
Kirjavinkit 15.6.2015