Vuoden johtolanka 2019

Vuoden johtolanka -palkinto Eva Frantzin romaanille Kahdeksas neito.

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Eva Frantzille romaanista Kahdeksas neito (ruotsink. alkuteos Den åttonde tärnan). Hän on ensimmäinen suomenruotsalainen kirjailija, joka palkitaan Vuoden johtolangalla.

Kahdeksas neito kuvaa hienosti suomenruotsalaisen pikkukaupungin miljöötä. Jännitys rakentuu hiljalleen ja ilman liiallista väkivaltaa. Erityisen kiitoksen Frantz ansaitsee nuorten kuvaamisesta. Hän pystyy sukeltamaan nuorten ajatuksiin uskottavasti ja tarkastelemaan heidän maailmaansa herkkävaistoisesti. Vaikka kirjailija uskaltaa käsitellä seksuaalisen hyväksikäytön kaltaista rankkaa teemaa, teos on sävyltään lempeä eikä liian moralisoiva. Ulla Lempisen suomennos tavoittaa erinomaisesti alkuteoksen kielen sävyt.
Eva Frantz (s. 1980) on espoolainen toimittaja. Kahdeksas neito on hänen neljäs romaaninsa ja toinen sarjassa, joka kertoo poliisi Anna Gladista.
Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla palkittiin Tuire Malmstedtin romaani Pimeä jää (Myllylahti 2018).
Johtolanka-voittajan ja parhaan esikoisen valinneeseen Vuoden johtolanka -palkintoraatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.
Suomen dekkariseuran Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittiin espanjalaisen Dolores Redondon romaani (Gummerus 2018).