Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Sää joka muutti maailmaa -kirjalle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Yksi vuoden 2019 palkituista on Marcus Rosenlund kirjallaan Sää joka muutti maailmaa.

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund palkitaan tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksesta Väder som förändrade världen (Sää joka muutti maailmaa, suom. Ulla Lempinen)

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta perustelee palkintoa seuraavasti:

”Teos Sää joka muutti maailmaa tuo ilmastonmuutosta käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun punnitun ja laaja-alaisen näkökulman. Marcus Rosenlund luo näennäisesti toisistaan riippumattomista tapahtumista kertomuksen, joka havainnollistaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä.

Sää joka muutti maailmaa yhdistää taitavasti monia eri tietämisen alueita. Marcus Rosenlund sivuaa muun muassa ilmastotutkimusta, meteorologiaa, historiantutkimusta ja tutkimusmatkoja.

Sää joka muutti maailmaa kuvaa, miten kaikkialla maailmassa ja kaikkina aikoina sää ja ilmasto ovat olleet tärkeitä ihmiskunnan kehityksen kannalta. Rosenlund avaa helposti ymmärrettävien ja monipuolisesti valittujen tapausten avulla, kuinka sää ja ilmasto-olosuhteet ovat laittaneet ihmiskunnan koville. Vaikeat ilmasto-olosuhteet ovat vaikuttaneet sekä politiikkaan että arjen asioihin: sotiin ja ruokatottumuksiin.

Rosenlund antaa toivoa nyt käynnissä olevan ilmastonmuutoksen kohtaamiseen. Sää muuttaa maailmaa, mutta Rosenlund osoittaa, että ihmisellä on kyky muuttaa omaa toimintaansa ja selviytyä vaikeista luonnonkatastrofeista.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakaa palkinnot tiistaina 1.10. klo 10.

Marcus Rosenlund (s. 1969) on työskennellyt toimittajana Svenska Ylellä yli kaksikymmentä vuotta. Hän toimittaa suosittua Kvanthopp-tiedeohjelmaa. Rosenlund sai Topelius-palkinnon tieteen popularisoinnista vuonna 2015. Sää joka muutti maailmaa on hänen ensimmäinen kirjansa.

Ruotsinkielinen alkuteos Väder som förändrade världen, Schildts & Söderströms 2018.

9789515247155
”Sää muutti maailmaa ja meitä. Meidän vastauksemme oli muuttaa maailmaa ja säätä.”