Värikkäät ja Yöjuna Runeberg Junior -ehdokkaina

Onnittelut Runeberg Junior -ehdokkaillemme!

9789515251763Vuokko Hurme: Värikkäät (Kustantamo S&S)

Taitavasti kirjoitettu tarina hankalasta ystävyydestä. Kirjassa lukija tapaa Värikkäiden perheen jossa kaikilla on erikoislaatuisia voimia. Perheen keskimmäinen lapsi Tiuku on kyllästynyt peittelemään voimiaan eikä tahdo olla enää ulkopuolinen. Hän haluaa ystäviä mutta vaarantaako hän samalla koko perheen? Ystävyys on meitä kaikkia koskettava aihe. Ihminen on valmis tekemään yllättävänkin hölmöjä asioita ollakseen suosittu. Värikkäät innostaa lukemaan. Se kuvaa realistisesti lapsen tunteita ja tekoja ja siitä on helppo löytää paljon samaistumiskohtia. Kirjassa on myös jännitystä, joka ajoittain suorastaan hirvittää. Kiinnostava ja värikäs tarina, kuten ihmissuhteet monesti ovat. Oman lisänsä lukukokemukseen antaa Reetta Niemensivun kuvitus, jossa Tiukun voimaväri punainen on vahvasti mukana sekä taitossa että kuvituksessa.

 

 

yo%cc%88juna_kannet_vedos021Karin Erlandsson: Nattexpressen (Schildts & Söderströms)

Nattexpressen on rikastuttava lukukokemus. Se on kiehtova, jännittävä ja monitasoinen kirja, joka vie lukijansa aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kirja antaa lukijalleen tilaa luoda sisäisiä kuvia. Kertomuksen päähenkilö Danja etsii isoätiään, joka on kadonnut juuri ennen joulua. Lukija saa nousta Danjan mukana Yöjunaan ja lähteä jännittävälle matkalle. Karin Erlandssonin teoksessa käsitellään menetyksiä, yksinäisyyttä ja kaipausta, joten se on myös hyvänä pohjana keskusteluille lapsen kanssa. Sarjakuvamainen kuvitus joka on Peter Bergtingin käsialaa toimii kirjassa hyvin. Nattexpresseniä voi käyttää myös uudenlaisena joulukalenterina, kun siinä on 24 koukuttavaa lukua. Nattexpressen ei ole sidottu aikaan tai paikkaan, mutta lukijan on varattava aikaa, koska kirjasta ei halua päästää kesken irti.

Kirjan on suomentanut Anu Koivunen.

 

Raatiin kuuluivat päätoimittaja Marko Enberg, rehtori emerita Leena Stolzmann ja opas Jenny Törnroos. Palkinto myönnetään suomalaiselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Lopullisen valinnan tekee kahdeksan lapsiraatia porvoolaisista päiväkodeista ja kouluista. Voittaja julkistetaan helmikuussa 2021.