Unelmat jäävät piiloon, jos arki ei toimi

Nuoria voi tukea suurissa valinnoissa yllättävällä tavalla, kirjoittaa Meri Nykänen.

Kun vuosi sitten haastattelin erästä yläkoulun fiksua opoa, hänellä oli toive kirjaani varten: ”Siinä pitäisi olla osio, jossa käydään läpi arjen taitoja. Opetetaan tekemään viikkosuunnitelma ja syömään aamupala.”

Tekeillä olevaan nuoren uraoppaaseeni oli tuolloin suunnitteilla ammattiesittelyjä ja pohdintaa siitä, miten tulevaisuuden ammatti löytyy. Opo oli kuitenkin sitä mieltä, että nuoren päähän ei mahdu unelmia ja visiota tulevaisuudesta, jos arki ei toimi.

Hän on työssään nähnyt, että osalla oppilaista voi olla vaikea päästä aamuisin kouluun tai hahmottaa, missä vaiheessa kokeisiin kannattaa alkaa lukea. Tulevaisuutta mietitään juuri ja juuri seuraavaan viikonloppuun, ei lukukauden loppuun saati monen vuoden päähän.

Jäin miettimään asiaa. Opo oli oikeassa.

Päätin lisätä kirjaan osion, joka sai nimekseen Mun elämä & arki. Siinä käydään läpi ajanhallintaa, opiskelutaitoja, nukkumista, syömistä, liikkumista, lepoa ja ilon löytämistä arkeen. Siis taitoja, joiden avulla voi vaikuttaa omaan arkeensa ja toivottavasti sitä kautta myös luoda valoisaa kuvaa tulevaisuudesta.

Olen tyytyväinen, että tartuin opon toiveeseen.

Menneen kevään etäkoulussa itseohjautuvuutta ja arjen taitoja on vaadittu tavallista enemmän. Itsensä ohjaaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jos siihen ei ole saanut kunnollisia työkaluja tai arki ja kotiolot ovat yhtä kaaosta.

Silloin koko maailma muuttuu kapeaksi ja mielikuvat tulevaisuudesta ahtaiksi.

Kenenkään ei pitäisi joutua tekemään päätöksiä tulevaisuudestaan yhtäkkiä keskellä murrosiän tai sekavan arjen tuomaa kuohuntaa. Silloin aikaa ei jää itsetutkiskeluun ja sen miettimiseen, mikä se oma juttu voisi olla. Jos ei kuuntele itseään, myötäilee helposti parasta kaveriaan tai vanhempiaan. Omat toiveet ja intohimot jäävät piiloon.

Kun oman tulevaisuuden pohtimiseen kannustetaan hyvissä ajoin ja sille on tilaa arjen keskellä, nuorella on mahdollisuus löytää omat vahvuutensa ja oma juttunsa. Siihen tarvitaan aikuisten tukea ja apua – mutta ei valmiita vastauksia.

lo%cc%88yda%cc%88-oma-polkusi-nuoret
Löydä oma polkusi – nuoren uraopas tarjoaa kaivattua apua tulevaisuuden valintoihin.