S&S Helsingin Kirjamessuilla 2022

Nähdäänkö Helsingin Kirjamessuilla? Kirjamme ovat myynnissä osastolla 6m81, tervetuloa tekemään löytöjä! Kirjailijamme ovat mukana seuraavissa ohjelmissa.

Torstai 27.10.

11.30 Esplanadi
Stadin IFK, IFK:n stadi
Urheilutoimittaja Juha Kanerva on hyödyntänyt ainutkertaisia arkistolähteitä ja haastatteluja ja koonnut seuran tarinan voittoineen, kohtalonhetkineen ja kiinnostavimpine hahmoineen yksiin kansiin. Lavalla mukana IFK:n pikajuoksija, moninkertainen Suomen mestari Lotta Kemppinen.
Haastattelija Henrik Meinander

11.30 Kumpula
Maltti ja Valtti – Suuri viikinkiseikkailu
Huraa! Liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti seikkailevat uudessa kirjassa viikinkeinä! Tätä on ihan pakko juhlia esityksellä, josta ei puutu musiikkia, kommelluksia eikä hassuja tilanteita. Hanki samalla nimmarit uuteen kirjaan!

13.00 Töölönlahti
Naisten laji – kirja jalkapallosta
Tule mukaan matkalle jalkapallon maailmaan. Tietokirjailija Johanna Ruohonen pohtii ammattilaisuutta, harrastamista, kannattamista, näkyvyyttä ja tasa-arvoa jalkapallossa. Kohteena ovat sarjat ja turnaukset koto-Suomessa ja maailmalla. Lavalla mukana 11 kautta pääsarjassa pelannut Hanna Ruohomaa.
Haastattelija Hinni Hirvonen

14.30 Kruununhaka
Pieni suuri elämä
Ilmaston ja avaruuden jälkeen palkittu tiedetoimittaja Marcus Rosenlund zoomaa pienimpiin elämänmuotoihin, joilla on valtava vaikutus paitsi säähän ja ilmastoon, myös planeettamme kehitykseen ja tulevaisuuteen. Esittelyssä mm. trilobiitit, karhukaiset ja virukset.
Haastattelija Inger Ruotanen

15.00 Toukola
Työpaja: Värikkäät
Värikkäillä on salaisia värivoimia. He kykenevät liikuttamaan ajatuksensa voimalla oman värisiään esineitä ja asioita. Mikä väri kutsuu sinua luokseen, mikä ehkä tuntuu etovalta? Värikkäiden värityöpajassa etsitään omia suosikki- ja inhokkivärejä yhdessä Vuokko Hurmeen kanssa.

15.00 Akateemisen Kirjakaupan lava
Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

18.00 Vallisaari
Kyyneleitä ja naurua
Voiko suurista elämänmullistuksista; avioeroista, parhaan ystävän kuolemasta ja surusta kirjoittaa hauskasti? Kyllä voi; sen todistavat Olga Kokko ja Anni Saastamoinen uusissa romaaneissaan Äitimaa ja Ja mutta että sitten. Lämmin huumori, empatia ja elämänviisaus toimivat aina.
Haastattelija Sisko Savonlahti

Perjantai 28.10

10.30 Töölö
Amelian luut
Minna Mikkosen
haikeankaunis, genrerajoja rikkova romaani Amelia Earhartin haaksirikosta ja tulevaisuuden pohjoisesta saarikaupungista, jossa Puutarhuri haluaa herättää henkiin maailmasta kadonneen lumen.
Haastattelija Jonna Tapanainen

10.30 Akateemisen Kirjakaupan lava
Karin Erlandsson: Sininen lanka – Mitä tiedän neulomisesta

12.00 Esplanadi
Hyppy & Vapauden tavoittelijat
Yhä useampi pohtii vaihtoehtoja perinteiselle työsuhteelle. Aurora Airaskorpi (Vapauden tavoittelijat) irtisanoutui luovan johtajan työstään ja ryhtyi freelanceriksi. Marjaana Toiminen (Hyppy) on tehnyt työn murrokseen ja ammatilliseen identiteettiin liittyviä valmennuksia.
Haastattelija Päivi Syrjänen

12.30 Töölö
Luovuuden vimma
Sanataiteilijat ja kirjoittamisen ohjaajat Minna Mikkonen ja Päivi Liski kertovat omista inspiraatioon lähteistään ja keinoistaan herättää luovuutensa kukoistukseen. Mikkonen yhdistää uudessa, genrerajoja rikkovassa romaanissaan Amelian luut Amelia Earhartin tarinan ja tulevaisuuden dystooppisen maailman, josta lumi on kadonnut. Päivi Liskin esikoisteos Erään kanan tarina sisältää yksitoista novellia eläimistä, joita olemme, sekä eläimistä, joiden kanssa elämme.
Haastattelija Jonna Tapanainen

13.00 Töölö
Jälki ­– Kirjoituksia valokuvasta
Valokuva on jälki valosta ja sen tielle osuneista asioista. Sen on aina myös jälki yhteiskunnasta, jossa se on tehty. Taiteenlajina valokuva kietoutuu usein aikamme polttaviin kysymyksiin. Hanna Weselius ja Maija Annikki Savolainen keskustelevat valokuvan ulottuvuuksista.
Haastattelija Helena Kulmala

14.00 Kruununhaka
Muistin varassa
Kansainvälisesti tunnustettu oikeuspsykologi Julia Korkman valaisee muistin toimintaa oikeusprosessin näkökulmasta. Kirjassaan Korkman kertoo konkreettisia esimerkkejä niin tutkimuskirjallisuudesta kuin oman uransa varrelta.
Haastattelija Mirjam Ilvas

15.00 Kirjakallio
Ruumis/huoneet
Ruumis/huoneet on Susanna Hastin omaelämäkerrallinen esikoisromaani, jossa nainen yrittää selvittää rikoksia, joiden kohteeksi hän joutui 1990-luvun pohjoisessa pikkukylässä. Hän on unohtanut lähes kaiken, ja ainoat todisteet ovat hänen ruumiissaan.

15.00 Akateemisen Kirjakaupan lava
Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

16.00 Eevan lava
Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

16.30 Akateemisen Kirjakaupan lava
Julia Korkman: Muistin varassa

17.00 Hakaniemi
Matkalla mielikuviin
Eeva Åkerblad
on kirjoittanut kielellisesti leikkisän fantasian, Huolenpitoja, jossa nainen matkustaa salaperäiseen vuoristosanatorioon. Tanja Tiekso vie kirjassaan Fantasma lukijan junamatkalle halki Euroopan ja ajatusmatkalle antiikin ja keskiajan tieteellisiin teksteihin. Keskustelu genrerajojen ja todellisuuden rajojen ylittävästä, yllätyksellisestä kirjallisuudesta.
Haastattelija Taru Torikka

19.00 Senaatintori
Kööpenhamina-trilogia
Tanskalaisen Tove Ditlevsenin (1917­–1976) omaelämäkerrallinen Kööpenhamina-trilogia löi suomalaiskriitikot häpnadilla. Lavalla toimittajat Annaleena Jalava Eeva-lehdestä, Anna Tulusto Yleltä sekä kustantaja Mari Koli keskustelemassa historiallisista klassikkolöydöistä.

Lauantai 29.10.

10.30 Suomenlinna
Lappukaulatyttö
Eppu Nuotio
ja Sanna Pelliccioni ovat tehneet kuvakirjan Lappukaulatyttö, joka perustuu Heidi Krohnin muistoihin. Suomesta lähti noin 80 000 sotalasta pääasiassa Ruotsiin ja Krohn oli yksi heitä. Kirja tuo esiin historiamme liian vähälle huomiolle jääneen vaiheen.
Haastattelija Eppu Nuotio

11.00 Vallisaari
Kesämerkit
Katri Rauanjoen
Kesämerkit on episodimainen romaani kesän kierrosta Koillis-Lapissa. Se kuvaa 2020-luvun kolttasaamelaisten elämää useiden kertojien silmin. Se on romaani selviämisestä. Ja kauneudesta, joka joskus on piilossa kuin hillan kukka. Haastattelija Mari Gauriloff

11.30 Kallio
Säihkyvät utopiat – Essee-mixtape
Essee on utopian tekstilaji – haaveilun ja harhailun harjoitusta. Säihkyvät utopiat tarjoaa näkymän esseen mahdollisuuksiin. Tulos on virkeä kuin mixtape-kasetti, karkkipussi, jonka äärellä voi nauttia ja yllättyä. Keskustelemassa Maaria Ylikangas ja Lada Suomenrinne.

13.30 Kallio
Kiharoita – Kirjoituksia hiuksista
Ruskeat Tytöt median ja Kustantamo S&S:n kirjoituskilpailun sato käsittelee hiuksia. Hiuksiin liitetään hämmästyttävän paljon voimaan, valtaan ja representaatioon liittyviä merkityksiä. Miten Suomessa elävät ruskeat ihmiset kokevat ne arjessaan? Keskustelemassa Mona Eid ja Shadia Rask.

15.00 Kallio
Ratkaisuja läskeille
Miksi lihavuus on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Miksi hammaslääkäri antaa laihdutusohjeita? Miksi painoindeksi pitäisi poistaa maailmasta? Miksei läskin housuissa ole taskuja? Raisa Omaheimo opastaa uuteen läskihäpeästä vapaaseen maailmaan.

16.30 Toukola
Työpaja: Prinsessa joka lähti kälppimään
Leona on prinsessa, jota ei kiinnosta prinssi eikä valtakunta. Leona lähtee kälppimään. Piirustus- ja väritystyöpajassa kuuntelemme satua mielikuvituksen voimasta ja omien vahvuuksien löytämisestä. Mukana kirjan luojat Saara Kekäläinen ja Netta Lehtola.

17.00 Töölö
Väkivallan ja huolenpidon sanoja
Lavalla kohtaavat hoivasta ja tavoitteellisesta rentoutumisesta esikoisteoksessaan kirjoittanut Eeva Åkerblad ja vammaisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja vähemmistöjen asemaa runon keinoin käsittelevä Sanni Purhonen. Nuoren Voiman Liiton ohjelma.
Haastattelija Taija Roiha

Sunnuntai 30.10.

10.30–11.30 Lonna
Lukupiiri: Koti (Hem)
Karin Erlandsson
kertoo Ahvenanmaan historiaa naisten ja lasten näkökulmasta. Koti piirtää kuvan kymmenen ahvenanmaalaisen elämästä eri aikoina, 800-luvulta tähän päivään. Romaani on Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas. Bokcirkeln är tvåspråkig. Lukupiirin vetää näyttelijä Alma Pöysti.

12.00 Kruununhaka
Liian hauska nainen
Stand up -koomikkoina tunnetuiksi tulleet kirjoittajat Raisa Omaheimo, Ida Grönlund ja Anna Rimpelä puhuvat naisen kapeasta roolista huumorin keinoin raivokkaan hauskoissa ja ajankohtaisissa tietokirjoissaan Ratkaisuja läskeille ja Liian nätti lavalle – Mitä kaikkea opimmekaan stand upin maailmassa.
Haastattelija Rosa Meriläinen

12.30 Kruununhaka
Digiajan ystävyys
Miten digimaailmassa luodaan ja ylläpidetään ystävyyssuhteita? Onko digitaalisuus välillämme voimavara vai haittatekijä? Mirja Hämäläinen (Ystävyys) ja Aino-Mari Tuuri (Aikakone) pureutuvat digiaikaisten ystävyys- ja perhesuhteiden ainesosiin. Kohtaamme toisemme aina vain useammin älylaitteen ruudulla – mitä se merkitsee ihmissuhteille?
Haastattelija Adile Sevimli

12.30 Vallisaari
Rukiin viljava historia
Ruis oli turkkilainen rikkaruoho, josta tuli Suomen kansallinen symboli. Annika Luther opastaa valloittavasti rukiin kulttuurihistoriaan, kaskenpoltosta ja nälänhädistä hapanjuurihipstereihin ja Huippuvuorten Tuomiopäivän holviin.
Haastattelija Pia Ingström

13.30 Akateemisen Kirjakaupan lava
Juha Kanerva: Stadin IFK, IFK:n stadi

16.30 Hakaniemi
Mestarinna
Lauren Groff
on yksi sukupolvensa palkituimpia amerikkalaisia kirjailijoita. Historiallisiin tapahtumiin perustuva romaani vie meidät englantilaiseen luostariin 1100-luvulla ja piirtää kuvan vahvasta ja kunnianhimoisesta naisesta, Marie de Francesta.
Haastattelija Jonna Tapanainen